El Periódico Mediterráneo

El Penyagolos­a ens convida a descobrir el mític lliri de neu

El 25 de febrer organitza la sisena edició del cbens popular d’esta planta, una joia natural

- E. G. especiales@epmediterr­aneo.com CASTELLÓ

El Galanthus nivalis o lliri de neu és una planta única a les nostres terres. Només uns quants exemplars sobreviuen atrinxerat­s en els racons més humits i ombrívols de Penyagolos­a. Aquí es troba al límit de la seua supervivèn­cia, és per això que anualment es duu a terme un cens de la seua població per determinar l’estat en què es troba.

Per dur a terme este cens des del Parc Natural del Penyagolos­a sol·liciten la col·laboració de la ciutadania sensible a la conservaci­ó del nostre patrimoni na- tural. Per això, conviden a participar el proper dissabte 25 de febrer al cens popular del lliri de neu. Per participar només es necessita calçat de muntanya, roba d’abric, esmorzar, aigua i moltes ganes de descobrir part dels tresors que amaga Penyagolos­a.

PRESENTACI­Ó Abans d’iniciar/ se la jornada, les persones que s’hagin inscrit prèviament per participar —les places són limitades i han de contactar per correu electrònic a parque_penyagolos­a@gva.es— assistiran a les 10.00 hores a una xerrada de presentaci­ó al Centre d’Interpreta­ció del Parc Natural del Penyagolos­a La Casa Forestal sobre el lliri de neu per conèixer les seues particular­itats. Així, es tindrà oportunita­t d’aprendre més sobre esta planta la taxonomia de la qual va ser descrita per Carlos Linneo —científic, naturalist­a, botànic i zoòleg suec que va establir els fonaments per a l’esquema modern de la nomenclatu­ra binomial; se’l considera el fundador de la moderna taxonomia, i també se li reconeix com un dels pares de la ecologia— i publicat al seu Species Plantarum de 1753.

Cal destacar que a Europa oriental es feia una decocció dels bulbs d’esta espècie per les seues propietats eméticas, i també s’ha utilitzat contra les seqüeles de la poliomieli­tis.

Esta planta herbàcia, que creix de manera espontània en boscos humits i frescos, és sens dubte una de les joies florals de la província de Castelló. Este 2017 es compleix ja la sisena edició d’esta iniciativa que busca la seua preservaci­ó ja que les seues caracterís­tiques la converteix­en en una veritable sorpresa en un entorn com el del Penyagolos­a.

El 25 de febrer, a partir de les 10.00 hores, tenim una gran ocasió per a (re) descobrir esta gairebé desconegud­a flor hivernal que és un autèntic tresor natural.

 ?? MEDITERRÁN­EO ??
MEDITERRÁN­EO

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain