El Periódico Mediterráneo

Bancs per poder viure als pobles

- XAVIER Trenco*

Si hi ha un objectiu que mou el treball de Compromís a la Diputació eixe és l’impuls d’accions per a frenar la despoblaci­ó i propiciar així que la gent torne a triar els pobles per a viure. Accions com la instal·lació de la banda ampla; l’ajuda a la ramaderia a partir de les actuacions amb els purins; la posada en valor dels boscos i la biomassa; la potenciaci­ó d’un producte potent de turisme rural, i les ajudes al patrimoni històric, entre d’altres, són propostes que hem presentat a l’equip de govern. Però el PP ha optat, sobretot, per mesures simbòlique­s com les subvencion­s per naixements de xiquets.

La realitat és que en naixen pocs a les nostres comarques i, quan en naix algun, costa molt trobar un caixer per a traure diners i poder ferli un regal. Perquè el procés de reestructu­ració de les entitats bancàries ha portat en els últims anys a la reducció de les oficines a tot Castelló i també dels caixers. Només 35 pobles tenen oficines bancàries i, d’aquests, a 13 només hi ha un banc.

Aquesta situació s’agreuja als pobles de l’interior que no en tenen cap, la qual cosa obliga els veïns a anar als pobles més propers on trobar-ne un. Molta gent amb dificultat­s de desplaçame­nt, com els ancians, es veu absolutame­nt impossibil­itada per poder comptar amb els diners de forma directa i ha d’iniciar una odissea perquè el transport públic és pràcticame­nt inexistent.

Una oficina bancària o un caixer són serveis fonamental­s perquè la gent puga viure als pobles i la Diputació hauria de fer un esforç per intentar millorar aquesta situació. El 2013 la institució ja va fer gestions per tal que algunes oficines no tancaren, però el procés no s’atura.

Compromís ha demanat a la Diputació que estudie quines accions pot realitzar. Exemples de com solucionar-ho hi ha. A més, tenim un arma important: els bancs són entitats col·laboradore­s en el cobrament d’impostos de la Diputació, i als que cal exigir compensaci­ons socials. H *Portaveu Compromís Diputació

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain