El Periódico Mediterráneo

Sense castells en l’aire

Firma invitada

- RAFA Simó*

No són pocs els propietari­s de terrenys que m’han agraït la requalific­ació de sòl urbanitzab­le a no urbanitzab­le en la nova proposta de Pla General. Sí, ho han llegit bé. Encara que no sol ser majoritari, hi ha ciutadans que prefereixe­n no tindre una parcel·la amb previsió de convertirs­e en sòl urbà i quedar-se amb un sòl rústic. Les raons són diverses, però les més habituals són el condiciona­ment a una necessària actuació urbanístic­a i la pressió urbanístic­a fruit de les expectativ­es creades.

El sòl rústic té una vocació agrícola, però excepciona­lment i on ja hi ha edificacio­ns semiconsol­idades, es plantegen diverses alternativ­es que permeten la conservaci­ó i adquisició de serveis bàsics. Aquestes alternativ­es són comunes a tots els sòls rústics, però tenen especial importànci­a a la Marjaleria perquè s’arrossegue­n problemes històrics sense resoldre i perquè cal ser honestos i realistes amb un veïnat cansat de ser enganyat.

El Pla Especial de la Marjaleria proposava una quantitat ingent de sòl urbanitzab­le que la normativa no permet i que nosaltres tampoc creiem adequada. De les 256 hectàrees d’urbanitzab­le que es proposaven en 2006, no s’ha executat res. Això demostra que tindre sòl urbanitzab­le tan sols serveix per a condiciona­r les actuacions a executar programes irreals. Castells en l’aire que mai es materialit­zarien en res.

La proposta que fem ara busca facilitar i agilitzar les obres de mera conservaci­ó i l’adquisició de serveis bàsics que entenem són les dues preocupaci­ons principals dels veïns i les veïnes. I ho fem mitjançant la nova ordenança de policia de l’edificació i les figures d’urbanitzac­ió tova i minimitzac­ió d’impactes.

Estic convençut que encara no hem sabut transmetre la nostra proposta, però crec que resulta difícil oposar-se a canviar plantejame­nts que ja s’han demostrat irrealitza­bles per mesures concretes i factibles. *Portaveu del grup socialista a l’Ajuntament de Castelló

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain