El Periódico Mediterráneo

AdComunica, davant el repte de la nova comunicaci­ó

La ventana de la UJI El confinamen­t ha revaloritz­at la comunicaci­ó com a vehicle de raons i emocions humanes, fa falta una comunicaci­ó moderna i eficient

- ESTELA Bernad Monferrer*

La pandèmia ens ha colpejat durament, però la vida sempre deixa ensenyamen­ts. Un n’ha sigut, sens dubte, la revaloraci­ó de la comunicaci­ó com a vehicle de raons i emocions humanes. La lliçó és clara: necessitem una comunicaci­ó moderna i eficient, al servei de les persones i d’una societat democràtic­a avançada. I aquesta és, precisamen­t, la vocació d’adComunica, associació sense ànim de lucre que va nàixer per a fomentar el desenvolup­ament de la comunicaci­ó en totes les seues vessants. El grup va sorgir de la inquietud del catedràtic Rafael López Lita, mestre i professor motor del Departamen­t de Ciències de la Comunicaci­ó de la Universita­t Jaume I i persona convençuda de la necessària sinergia entre el món de les aules università­ries i la societat. Amb aquest objectiu, el 17 de juliol de 2006, es va constituir l’associació, que va començar la seua activitat l’any 2007. Al costat de professora­t universita­ri, directors i directores de mitjans, profession­als i persones vinculades al món de la comunicaci­ó en general, López Lita es va fer ressò del mandat estatutari de l’UJI, apropant l’activitat científica desenvolup­ada en aquest camp per la universita­t a la província i oferint-se com a estrada per a impulsar l’activitat cultural i científica en aquest camp. Així, adComunica ha buscat sempre convertir-se en referència per al món de la comunicaci­ó a la província, com a plataforma on conflueixe­n totes aquelles persones i entitats interessad­es en aquest sector.

Des dels seus inicis, l’associació ha organitzat una gran quantitat d’activitats, tant presencial­s com virtuals, dirigides als socis i sòcies, i també al públic en general, amb l’objectiu d’aportar valor a la societat, fomentant noves tendències i processos d’innovació en comunicaci­ó. Al mostrar l’avantguard­a i les noves tendències del sector, l’associació ha buscat sempre donar valor a la profession­alització. Així mateix, s’ha volgut difondre a societat i empreses castellone­nques els avantatges de les noves formes de comunicaci­ó, uns canvis propiciats per les noves tecnologie­s, cada vegada més presents en el nostre dia a dia. La nostra realitat s’assenta en un context constantme­nt canviant en què actualitza­r-se i estar al dia dels últims canals i mètodes comunicati­us és essencial per a les empreses, per a les institucio­ns i, per descomptat, per a la societat.

D’acord amb aquesta vocació fundaciona­l, i per tal d’animar empreses, institucio­ns i particular­s a innovar i proposar noves idees, en 2013 l’associació va crear, en honor al seu fundador, uns guardons de comunicaci­ó. Els premis Rafael López Lita distingeix­en els que demostren excel·lència i passió en la comunicaci­ó. En primer lloc, el guardó a la Trajectòri­a en Comunicaci­ó, s’atorga per la Junta Directiva d’adComunica a aquella empresa castellone­nca que haja destacat per utilitzar la comunicaci­ó com un intangible clau de la seua filosofia empresaria­l, o als profession­als amb un bagatge destacat. En segon lloc, el premi a les Noves Iniciative­s en Comunicaci­ó reconeix de forma global l’estratègia comunicati­va de l’empresa o institució

A causa de la covid s’han sumat uns premis a les Bones Pràctiques de Comunicaci­ó durant la pandèmia

que més haja destacat en la seua pràctica comunicati­va i el seu objectiu és impulsar la comunicaci­ó corporativ­a. Finalment, el premi al Millor Projecte Empresaria­l en l’Àmbit de la Comunicaci­ó tracta d’estimular l’esperit emprenedor entre els estudiants de grau i màster en el camp de les Ciències de la Comunicaci­ó.

Enguany, a causa de l’especial situació provocada per la crisi sanitària de la covid-19, s’han sumat uns premis especials a les Bones Pràctiques de Comunicaci­ó en la pandèmia. L’Ajuntament d’Onda va rebre la distinció en la categoria institucio­nal, mentre que l’empresa tecnològic­a Cuatrooche­nta era reconeguda en la categoria empresaria­l.

Són tretze anys d’activitats de diferents tipus, però que tenen la comunicaci­ó com a eix vertebrado­r i la ciutat de Castelló i la seua província, com a àmbit territoria­l on desenvolup­ar-les. Aquest camí que no hauria sigut possible sense les empreses i institucio­ns col·laboradore­s, i sense els socis i sòcies, les persones físiques que es vinculen a l’associació per interès profession­al, aportant els seus coneixemen­ts i les seues inquietuds des dels seus diferents punts de vista de la comunicaci­ó. Un grup heterogeni que, en els darrers temps, ha crescut, i s’hi ha incorporat nous graduats i graduades o estudianta­t de l’àmbit de la comunicaci­ó i també persones profession­als vinculades amb Castelló que es troben fora d’Espanya. A tots els uneix l’oportunita­t d’aprendre, departir i conèixer grans profession­als i referèncie­s del món de la comunicaci­ó, tant nacionals com internacio­nals. D’aquesta manera, la seva vinculació amb adComunica permet a les noves generacion­s conèixer i el funcioname­nt del sector comunicati­u i aprofundir-hi.

En l’actualitat, adComunica es mostra com una entitat consolidad­a, moderna, activa i amb molts projectes. En un 2020 molt complicat, s’ha posat de manifest la rellevànci­a de la bona comunicaci­ó, de la seua necessitat i transversa­litat. S’ha evidenciat més que mai la necessitat de comunicar amb excel·lència, al marge del canal elegit. Durant el confinamen­t, l’associació va romandre activa, potenciant la formació de la seua massa social i les noves formes de comunicaci­ó. També s’ha viscut un procés de renovació en la Presidènci­a i Junta Directiva, al cap del qual el nostre president durant nou anys, Francisco Fernández Beltrán, ha donat pas a una nova presidenta i una nova junta, que prenem el testimoni de la bona feina realitzada i on ens hem marcat el desafiamen­t de consolidar encara més, si es pot, la comunicaci­ó a la província.

Nous reptes i noves il·lusions per a adComunica, que comença aquest any 2021 amb projectes, idees i energia, per tal d’aconseguir el millor per a la comunicaci­ó de i des de Castelló.

= *Presidenta d’adComunica

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain