El Periódico Mediterráneo

Jornada mundial de la pau

Paraules de vida Benavent Vidal*

- ENRIQUE

El passat 1 de gener vam celebrar la Jornada mundial de la pau. La pau no és únicament l’absència de guerres i conflictes, sinó un concepte positiu: expressa el desig que hi ha en tot ésser humà d’aconseguir la felicitat vivint una harmonia positiva amb els altres, amb la naturalesa i amb Déu. En la Sagrada Escriptura constituei­x la màxima expressió dels béns que Déu regala a la humanitat en la persona del Messies, que és designat com a «príncep de la pau». En els salms s’expressa l’anhel que «el benestar floreixi als seus dies, i mesos i anys abundi la pau».

La història de la humanitat ens mostra també que aquest anhel mai s’arriba a viure plenament en el nostre món, que els conflictes reapareixe­n constantme­nt i que la humanitat ha de cultivar i educarse en aquelles actituds que construeix­en la pau entre les persones i entre els pobles.

El camí cap a la pau no és fruit únicament d’acords polítics entre els poderosos, sinó que naixerà d’un cor renovat a imatge del cor de Déu. Es tracta d’un vertader camí espiritual que estem cridats a recórrer junts els éssers humans. Només així arribarem a una pau duradora.

El missatge que el papa Francesc ens dirigeix enguany convida a fomentar una «cultura de la cura com a camí de pau». Cuidar d’algú o d’algo és més que procurar que no li ocórrega res dolent; consisteix a intentar que tingui tot el necessari per a una vida digna. És quelcom més que una preocupaci­ó pel material: suposa un compromís del cor que porta a fer per l’altra persona molt més del que estem obligats, i que pot comportar un sacrifici personal. Implica generosita­t i gratuïtat. En el context de l’actual pandèmia hem vist testimonia­tges impression­ants del que significa cuidar de l’altre, en les persones que s’han posat al servei dels malalts: investigad­ors, sanitaris, sacerdots que els han acompanyat­s espiritual­ment, etc.… Essent així fidels al mandat de Déu que ens crida a cuidar la creació i al germà.

= *Bisbe de Tortosa

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain