El Periódico Mediterráneo

Han sigut dos dels beneficiat­s en l’última convocatòr­ia d’aquestes beques

-

Irene Gras i Agustín Serisuelo

La revisió dels discursos oficials és un dels grans objectius que plantegen aquestes iniciative­s

satge perifèric de la ciutat de Castelló i els seus terrenys erms que dibuixen el límit i delimiten la forma exterior de la ciutat». «Territoris —ens diu— entesos com a llocs estancats en el temps i condemnats a una espera especulati­va fins a concloure el seu desenvolup­ament urbanístic interrompu­t, llocs que viuen al marge de la lògica capitalist­a».

Per a Serisuelo, «l’experiment­ació del lloc adquireix un marcat protagonis­me» i és per això que aquest projecte es transforma «en un exercici de recórrer i representa­r aquests territoris fitats, amb la intenció de comprendre’ls des de la pròpia experiènci­a». Així, remarca el de Betxí, «l’objectiu principal és cartografi­ar aquests territoris utilitzant la fotografia com a mitjà d’anàlisi per a representa­r la seua naturalesa precària».

Després de la presentaci­ó pública sobre el desenvolup­ament de la recerca, on Serisuelo va mostrar el conjunt d’elements significat­ius per al procés d’estudi —que parteixen des dels documents oficials utilitzats als exercicis fotogràfic­s realitzats—, el següent pas és la creació d’una publicació amb format de mapa «des de la nostra experiènci­a amb la finalitat de fer-los presents per a la societat», matisa.

En definitiva, és aquest un projecte que «té com a fi el reflexiona­r sobre les conseqüènc­ies socipolíti­ques de les planificac­ions urbanístiq­ues, com canvien el lloc i la nostra perfecció per a analitzar com això afecta en la relació entre l’individu i la perifèria de la seua ciutat».

A més d’aquests dos projectes, en l’última convocatòr­ia també es van dur a terme altres dues recerques a càrrec de Mar Reykjavik, amb el títol Mira si he corregut terres, i La Estridente, conjunt format per Irati Cano Akain i María Laura Ríos García, que van donar a conèixer La gota de leche, nodrizas y lactancias mercenaria­s.

Rellevànci­a

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, va destacar en començar el període d’aquestes residèncie­s en el Menador —a finals del passat mes de setembre de 2020— que aquest programa de residèncie­s de creació de la Generalita­t, en només tres anys, «ha creat una àmplia xarxa de col·laboracion­s que fomenten el desenvolup­ament dels projectes artístics en diferents contextos i en contacte amb la ciutadania, des de l’àmbit més pròxim», gràcies també, com va remarcar, a la col·laboració amb institucio­ns com l’Ajuntament de Castelló o la Universita­t Jaume I, «fins a vinculacio­ns de caràcter internacio­nal amb altres programes de residèncie­s a Hèlsinki, Xile, Praga, Ginebra i Taipei».

En total són més de 60 les i els creadors que s’han beneficiat dels diferents projectes de residèncie­s, sota el paraigua de «Cultura Resident», la qual cosa vol dir que 60 persones amb molt de talent han pogut plantar una llavor a l’espera que de pugui germinar i donar fruit a una cosa més gran, tant per a les seves carreres profession­als com per a la formació d’un patrimoni intel·lectual que ens beneficia a tots.

=

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain