El Periódico Mediterráneo

Va publicar ‘Mar d’estiu. Una memòria mediterràn­ia’ (Univers) aquest 2020

-

((

El periodista i escriptor

que va ser més significat­iva degut a que vivien en una Girona «grisa i negra dominada pel franquisme i per una Església preconcili­ar. Quan arribava l’estiu era un esclat de llibertat, on et topaves de ple amb els sentits, el colors, els gustos, toques i et deixes tocar, sents l’aigua i la sal a la pell i descobreix­es i et descobreix­es a tu mateix».

L’autor reconeix que omple llibretes amb els seus escrits des de fa molts anys i sobre el Mediterran­i ja en tenia moltes pàgines redactades. A Mar d’estiu n’ha fet una selecció i no inclou, per exemple, les referèncie­s a Sicília, Sardenya, Creta, Còrcega o Mallorca, entre d’altres. «Això potser serà en un altre llibre», apunta. «He escollit una atmosfera i un conjunt d’imatges i d’històries humanes que recollissi­n cadascun d’aquests mars, que si no estan tots junts no s’acaben d’entendre». Així fa referèncie­s a Stromboli a l’arxipèlag de les Eòlies, a Hidra, Xipre, Portlligat i Icària, l’illa dels miralls.

Reconeix que se sent igual escrivint en tercera persona com en primera, com és el cas de ‘Mar d’estiu’. «Si hagués de fer un exercici literari de construir un artefacte diferent i més fictici, encara que sigui amb el jo, ho faria totalment igual. El que intento és explicar unes quantes històries i ho supedito tot a aquest resultat».

=

 ??  ?? La nova novel·la de Nadal es pot llegir en català i també en castellà de la mà de l’editorial Catedral.
RICARD CUGAT
La nova novel·la de Nadal es pot llegir en català i també en castellà de la mà de l’editorial Catedral. RICARD CUGAT

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain