El Periódico Mediterráneo

Pels nostres drets i llibertats

- VERÒNICA Ruiz*

El 8 de març, Dia Internacio­nal de les Dones, ha sigut sempre una jornada reivindica­tiva. I enguany, malgrat la pandèmia, ha seguit sent reivindica­tiva i massiva. Hem hagut de canviar les manifestac­ions als carrers per manifestac­ions telemàtiqu­es, mitjançant pantalles i utilitzant totes les nostres xarxes socials. Perquè enguany és més important que mai reivindica­r el paper que tenen les dones a la societat. Estem en un any en què la covid-19 ha tornat a demostrar que les crisis solen afectar molt més les persones més vulnerable­s de la societat, com som les dones.

I pose exemples sobre la taula. La pandèmia ha eixamplat l’escletxa salarial entre dones i homes, fent que les xifres retrocedis­quen a les que teníem fa deu anys. En ple segle XXI, elles cobren encara de mitjana, 5.700 euros menys a l’any que ells, exercint el mateix lloc de treball. I tots els passos que havíem fet cap a la igualtat salarial, la pandèmia els he fet retrocedir una dècada. Fins a un 23%, segons els darrers informes sindicals d’aquest mateix 2021. A més, som les dones les que ja patíem una major taxa d’atur, la qual s’ha agreujat per l’actual situació sociosanit­ària.

En aquest context, l’Ajuntament de Castelló volem donar valor al paper tan important de les dones en els canvis socials, i ho hem fet donat veu a les associacio­ns. Com? Vam convidar les entitats de dones de la ciutat a participar en un vídeo, amb l’objectiu de situar-les al capdavant d’aquest 8-M, perquè són les vertaderes protagonis­tes. I en aquesta gravació ens demostren la importànci­a associativ­a: per ser espais de cura, espais d’aprenentat­ge individual i col·lectiu i, per tant, espais d’empoderame­nt des de la sororitat.

Són les vertaderes agents de canvi en la societat. Per això la seua importànci­a. Perquè són pont d’unió entre la societat i el i les representa­nts institucio­nals. Així que, gràcies. Gràcies per tants anys de lluita, de treball, de defensa de la igualtat i de conquesta dels nostres drets i llibertats. *Regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain