El Periódico Mediterráneo

El misteri del costat traspassat

- ENRIQUE *Bisbe de Tortosa

Benavent Vidal*

Acabat el temps pasqual, celebrem tres solemnitat­s que són una invitació a l’adoració, a la lloança i a la gratitud al Senyor: la festa de la Santíssima Trinitat, que ens mou a reconèixer la immensa glòria de Déu; el Corpus Christi, que ens crida a adorar a Crist Ressuscita­t present entre nosaltres en el Sagrament de l’Altar; i el Sagrat Cor de Jesús, que ens porta a la gratitud per l’amor immens de Déu revelat en la humanitat del Salvador. La devoció al Cor de Jesús ha sigut una font immensa de gràcia per a l’Església durant generacion­s, ja que gràcies a ella molts batejats s’han acostat als sagraments i han progressat en la santedat.

El text evangèlic que s’ha proclamat enguany en la solemnitat del Sagrat Cor és l’episodi de la llançada que ens narra l’evangelist­a sant Joan: quan el Senyor ja ha expirat, un dels soldats, en un gest d’acarnissam­ent, li traspassa el costat dret amb una llança i, d’una manera misteriosa, el costat obert es converteix en una font de la qual raja sang i aigua. Aquest fet permet entendre, a aquells que miren al Crucificat amb ulls de fe i d’amor, el significat profund del que ha succeït al Gòlgota: Déu ha respost a aquest acte de crueltat i, al pecat del món, revelant la seua voluntat de salvació. Malgrat les aparences, el misteri de la Creu no és un esdevenime­nt de mort, sinó font de vida. En la sang i l’aigua que brollen del costat traspassat es revela el sentit profund de l’existència de Crist, que ha arribat a la seua plenitud en el moment de la mort, i se’ns mostren les gràcies que brollen de la Creu, i que es vessen sobre la humanitat.

El costat traspassat del Senyor es converteix en icona d’un amor tan ample, llarg, alt i profund «que transcende­ix tot coneixemen­t» (Ef 3, 18-19) i que només es pot comprendre des de la fe i l’amor a Ell. El Cor de Crist ha despertat en molts cristians aquesta fe i aquest amor ajudant l’Església a créixer en santedat, que és el que de veritat l’engrandeix.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain