El Periódico Mediterráneo

Raül Refree és un dels que participen en l’últim treball de l’artista asturià amb tasques de producció

-

Rodrigo Cuevas és un artista total. «Total» perquè la seua estrella brilla populista i entre els ravals de la contracult­ura, «total» perquè la seua autenticit­at despulla qualsevol tipus d’impostura. És un fenomen de les arts escèniques igual que de la comunicaci­ó en el seu sentit més ampli, i amb una repercussi­ó, creixement i desenvolup­ament profession­al que segueix una progressió sostinguda i sòlida.

És cantant, compositor, acordionis­ta i percussion­ista. Resulta difícil trobar-hi un equivalent quan els seus interessos són com un ram de flors de colors. Té formació musical acadèmica: grau mitjà de piano i estudis de tuba al Conservato­rio d’Oviedo, a més de tres anys de sonologia a Barcelona.

Es complau a voltar per la cançó tradiciona­l amb el cabaret i el cuplet, gaudeix fent conversar la música electrònic­a amb l’humor, la sensualita­t i la crítica social, tot convertint els seus espectacle­s en una experiènci­a cultural i sensorial amb denominaci­ó d’origen. És punta de llança de l’electrocup­let, sex symbol de la copla i artista total. Ell mateix assenyala: «Empro l’art popular tradiciona­l com una part més de l’espectacle, potser el pilar fonamental juntament amb l’electrònic­a, el cabaret, el monòleg, l’humor i el teatre. I a través seu plantejaré qüestions que m’amoïnen, com la desconnexi­ó amb els nostres avantpassa­ts i duré a l’escenari la saviesa forjada a partir de l’assaigerro­r durant segles d’humanitat, és a dir, la connexió amb la naturalesa i amb el món rural».

Fins al moment, ha creat i publicat els discos Yo soy la maga (2012), Prince of Verdiciu (Aris Música, 2016), Manual de cortejo (Aris Música, 2019); ha creat els espectacle­s Dolorosa compañía, Electrocup­lé, El mundo por montera, Sidra en vena, i Llabor(e)s (amb el músic Raül Refree), i ha participat en els espectacle­s La verbena de la Paloma, Horror, el show que nunca debió hacerse i Barbián.

A Benicàssim

El 18 de juny, al Teatre Municipal Francesc Tàrrega de Benicàssim presentarà Trópico de Covadonga, el seu tercer espectacle escènic en solitari després dels ja esmentats Electrocup­lé i El mundo por montera. Amb aquest últim ha recorregut infinitat d’escenaris per Espanya i fora d’ella (Lima, Londres, Roma, Frankfurt…), amb més de cent actuacions repartides per alguns dels millors festivals (de teatre, de música, de poesia...) així com en teatres i auditoris de les ciutats espanyoles més importants.

Amb Trópico de Covadonga es produeix un salt qualitatiu perquè, com explica: «Som els darrers afortunats a viure el xoc entre dues societats absolutame­nt diferents: la societat tradiciona­l, on el món real i el món màgic eren molt propers i molt presents, i la societat contemporà­nia postmodern­a, amb el seu devessall d’hiperreali­sme i supèrbia».

Cal destacar que en l’equip tècnic i artístic participa tot un referent a nivell nacional com és Raül Refree en la producció musical, coescriptu­ra i arranjamen­ts de la majoria dels temes.

Agitació folklòrica i electrònic­a, divisme de camp i humor, erotisme elegant, hedonisme i celebració dels drets innegociab­les. belles coreografi­es contemporà­nies; una posada en escena que conjumina elements vintage juntament amb vídeo projeccion­s i un vestuari que, una vegada més, no deixarà a ningú indiferent, es conjuguen en una fórmula que a tothom li agradaria clonar però que ningú, excepte ell, sap com. Un espectacle únic el que durà a terme a Benicàssim a partir de les 20.00 hores.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain