El Periódico Mediterráneo

Transició al punt

- FERNANDO Navarro* *Portaveu de Podem-EUPV Castelló

La setmana passada el ministre de Consum, Alberto Garzón, va publicar un vídeo amb una reflexió ja coneguda per tota la comunitat mèdica, experts en alimentaci­ó i col·lectius ecologiste­s: que l’actual hàbit mundial de consum de carn és insostenib­le i insà.

Els arguments quantitati­us sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle, del consum de l’aigua, de la contaminac­ió i de les malalties associades són indiscutib­les. Però la discussió no es va moure precisamen­t en el terreny de la ciència, sinó que immediatam­ent es va traslladar al plànol de la identitat.

Garzón parlava en un to de recomanaci­ó i començava dient que no volia tirar-li la bronca a ningú, però la reacció virulenta no va tardar en arribar. A les hores la polèmica va arribar al seu punt màxim de cocció amb les paraules del president Sánchez, qui sense entrar al fons de la qüestió, es va posicionar del costat dels que es sentien ferits en la seua identitat basada en el seu consum de carn amb una frase que armarà les hemerotequ­es durant la pròxima dècada: «un chuletón al punto, es imbatible». El lio sí estava ben cuinat.

La campanya de Garzón va ser exitosa en certa manera, perquè va obrir un debat públic majoritari sobre els hàbits alimentari. I també va ser reveladora

La campanya de Garzón va ser exitosa en certa manera, perquè va obrir un debat públic majoritari

perquè va mostrar el tipus d’oposició que genera la transició ecològica quan passa de l’eslògan benintenci­onat a la concreció de transforma­cions concretes i profundes. La transició ecològica que necessiten les nostres societats per fer front a la crisi climàtica i ambiental ens va a obligar a canviar què mengem, com ens movem i on treballem.

NO SERAN SOLS

canvis anecdòtics als quals habitualme­nt hem associat les qüestions mediambien­tals. Però allà on alguns identifiqu­en sacrificis inassumibl­es cal oferir també millors condicions de vida i de salut, jornades laborals més curtes i més temps lliure per gaudir de la natura i de les persones.

La transició ecològica ni pot ser ni es pot percebre com sols assequible per a les elits. La transició ecològica no significa prohibir que algú es menge bistec al punt, sinó permetre que tot a qui li agrade puga menjar-se’n un (de tant en tant, no cada setmana), de qualitat, de ramaderia extensiva i producció ecològica (que contribuïs­ca així a mantenir viu i cuidat els nostres entorns rurals) i a un preu assequible.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain