El Periódico Mediterráneo

Continua la campanya de protecció de les tortugues d’aigua dolça

El treball de camp realitzat pels tècnics del Servei de Guarderia Rural tindrà una durada de sis mesos Els guardes segueixen un protocol de treball específic elaborat pel Servei de Vida Silvestre

- C. O. especiales@epmediterr­aneo.com CASTELLÓ

El Servei de Guarderia Rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocad­ura del riu Millars format pels ajuntament­s de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalita­t valenciana continua amb la campanya 2021 de seguiment i control de tortugues autòctones i exòtiques presents en el tram baix del paratge fluvial protegit.

Els guardes segueixen un protocol de treball específic elaborat pel Servei de Vida Silvestre de la Conselleri­a de Transició Ecològica. Les tortugues exòtiques són retirades del tram baix del Millars i entregades a les autoritats ambientals de la Conselleri­a. Pel que fa a les tortugues autòctones realitzen biometria per a cada exemplar caigut en les trampes. Mesuren i pesen cada animal i apunten el lloc i la dada de la captura.

El Servei de Guarderia Rural del Consorci riu Millars utilitza tres paranys per a atrapar als rèptils, dos d’enceball i una de flotant. Les trampes estaran instal·lades durant uns sis mesos. De moment s’han capturat dos tortugues exòtiques de Florida ( Trachemys scripta elegans).

Al Paisatge Protegit de la Desembocad­ura del riu Millars hi viuen dos espècies de tortugues autòctones: la tortuga d’estany ( Emys orbiculari­s) i la de rierol (Mauremys leprosa). Les tortugues de rierol toleren també aigües salobroses. També estan adaptades a viure en els diferents rius de la Comunitat Valenciana.

La tortuga d’estany es troba majoritàri­ament en el nord d’Àfrica i en la Península Ibèrica. La població d’aquests animals en aquests aiguamolls no està passant una bona època a causa d’aquesta arribada de tortugues exòtiques de Florida que es porta produint des dels anys 80 del segle passat. En aquest panorama també ha influït la decisió equivocada per part de centenars de propietari­s de mascotes de deixar-les anar en els ecosisteme­s aquàtics quan es feien massa grans i agressives.

Un altre factor que també dificulta la vida d’aquesta espècie lligada a llacunes naturals, albuferes i altres zones humides pot ser la contaminac­ió d’alguns rius, séquies i aiguamolls valencians. Enfront d’això, el Consorci té previst allargar el període de seguiment i control de tortugues, ja que durant els últims anys han observat com aquests animals cada vegada entren en hibernació més tard i durant menys temps.

Els seus principals objectius són, per tant, la recuperaci­ó de les dues espècies autòctones i conscienci­ar a la població perquè no alliberin tortugues exòtiques.

 ??  ?? El Servei de Guarderia Rural del Consorci utilitza tres trampes per atrapar als rèptils que habiten a la zona.
El Servei de Guarderia Rural del Consorci utilitza tres trampes per atrapar als rèptils que habiten a la zona.
 ?? MEDITERRÁN­EO ?? Les tortugues exòtiques són retirades del tram baix del Millars i entregades a les autoritats ambientals de la Conselleri­a.
MEDITERRÁN­EO Les tortugues exòtiques són retirades del tram baix del Millars i entregades a les autoritats ambientals de la Conselleri­a.
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain