El Periódico Mediterráneo

Els ecologiste­s vetlen per la fauna de la marjal d’Almenara

El col·lectiu ofereix activitats als alumnes dels IES i col·labora amb investigad­ors

- M. SÁNCHEZ especiales@epmediterr­aneo.com ALMENARA

Amb l’arribada de l’estiu, el voluntaria­t d’Acció Ecologista-Agro fa un balanç del treball dut a terme en la marjal d’Almenara, que transcurre­ix des de Moncofa fins a Sagunt. L’activiste d’AE-Agró, Ramón Royo, ha manifestat que «en l’actual campanya hem dut a terme les visites guiades amb diversos cursos de l’IES Almenara i l’IES Botànic Cavanilles, de la Vall d’Uixó, així com també les que fem cada diumenge per al públic en general, en les quals tractem de transmetre el valor i la fragilitat d’aquest ecosistema mediambien­tal de la zona».

Una de les principals accions que desenvolup­a l’entitat és un treball de control d’una de les

espècies invasores que ha triat aquest espai per a la seua proliferac­ió, amenaçant la pervivènci­a dels espècimens autòctons.

«En el que portem d’activitat durant aquest any hem capturat 101 exemplars adults i 42 juvenils, d’ells només dos són autòctons. Hem localitzat 63 nius i retirat 494 ous», explica Royo. Cal assenyalar que aquestes accions serviran per a desenvolup­ar investigac­ions, ja que a la zona s’han desplaçat investigad­ores del Jardín Botánico de Madrid, de la Universida­d Complutens­e de Madrid i d’altres parts del món, com Argentina o Alemanya. «Els seus estudis ens ajudaran a erradicar el problema», assenyala l’activista.

NOU PERILL Els integrants d’Acció Ecologista-Agro han trobat una altra espècie que amenaça pervivènci­a i reproducci­ó dels rèptils i ocells de la zona. En aquest cas es tracta d’un depredador. Parlem d’una rabosa, que escarba els nius i es menja els ous. «Fent un seguiment hem comptabili­tzat 88 nius destrossat­s, que a una mitjana de set ous per niu fa un total de 616 ous», apunta Royo. Per tots aquest motius, el membre de l’asociació assenyala que «és molt gratifican­t la dedicació del nostre temps i l’acompanyam­ent dels estudiants de Ciències Ambientals o Forestals que cursen les seves pràctiques ací, ja que cada dia nosaltres també aprenem coses noves i el treball conjunt contribuei­x a la cura de la zona».

 ?? M. À. S. ?? Els integrants de l’entitat impliquen als participan­ts en les actuacions i els fan partícips de la cura del valuós entorn.
M. À. S. Els integrants de l’entitat impliquen als participan­ts en les actuacions i els fan partícips de la cura del valuós entorn.
 ??  ?? La tasca dels voluntaris és clau.
La tasca dels voluntaris és clau.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain