El Periódico Mediterráneo

Més investigac­ió amb perspectiv­a

- BALMA Llansola* *Portaveu adjunta de Compromís per Vila-real

Dimarts 19 d’octubre commemoràv­em el dia Mundial de la Lluita contra el Càncer de Mama. Un dia per sensibilit­zar i conscienci­ar a la població de la importànci­a de la investigac­ió sobre aquest tipus de càncer i la detecció precoç a través de la realitzaci­ó periòdica de reconeixem­ents mamaris, ja que aquesta malaltia constituei­x la primera causa de mort en les dones a nivell mundial i s’estima que 1 de cada 8 dones patirà un càncer de mama al llarg de la seua vida.

Una data també per mostrar suport a les dones que lluiten contra aquest càncer, o que ja l’han superat, i per recordar les dones que malauradam­ent han faltat. Un suport que, més enllà de mostrar-se amb un llacet o polsereta rosa, ha de veure’s reflectit en forma de major finançamen­t per a la investigac­ió i també per a la detecció precoç.

CAL TINDRE EN compte que les dones represente­m el 50% de la població i la nostra salut hauria de ser per tant una prioritat per a qualsevol govern. Per això, cal que les investigac­ions científiqu­es que es realitzen en tots els camps de la salut tinguen en compte les diferèncie­s biològique­s de les dones. Així, les inversions en investigac­ions mèdiques amb perspectiv­a de gènere permetrien millorar la vida de les dones i en molts casos previndre a més diverses malalties que presenten simptomato­logia diferent segons el sexe del pacient.

COM A EXEMPLE, totes sabem que les vacunes contra el coronaviru­s han afectat la menstruaci­ó d’una gran quantitat de dones arreu del món, però els estudis sobre possibles efectes adversos d’aquestes vacunes no ho havien tingut en compte.

És hora que els governs introduïsq­uen la perspectiv­a de gènere de manera transversa­l en tots els àmbits perquè les dones tinguem els mateixos drets i possibilit­ats en relació amb la salut que els homes.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain