El Periódico Mediterráneo

Un nou pla per la igualtat a l’UJI

Expertes i experts en igualtat i representa­nts de la comunitat università­ria han acordat objectius que ens ajudaran a arribar a una igualtat real

- PILAR Safont* *Vicerector­a de Promoció Lingüístic­a i Igualtat de l’UJI

Tot i que ja fa més de dues dècades que hem encetat el segle XXI, encara arrossegue­m prejudicis, estereotip­s, discrimina­cions i desigualta­ts dels segles passats. Els drets humans encara semblen més uns ideals regulatius que condicions sobre les quals establir la convivènci­a de les persones, sobretot, en allò que afecta les dones. No ens cal mirar massa lluny per testimonia­r la desigualta­t en què encara vivim. Les universita­ts i el món acadèmic en general no en son cap excepció. Segons l’informe Científica­s en cifras del Ministeri de Ciència i Innovació, publicat aquest mateix any, sols un 24 % de les dones arriben a la categoria de professora­t dels cossos docents universita­ris més elevada, la de catedràtic­a d’universita­t, també en un menor percentatg­e lideren grups de recerca, i entre altres desigualta­ts segurament la més coneguda és la que fa referència a les anomenades «vocacions científiqu­es». Trobem que poques xiquetes es plantegen estudiar una enginyeria, i es duen a terme diverses accions, tutoritzac­ió, orientació, mentoria per reconduir el biaix i animar-les a no posar-se cap limitació i aconseguir tot allò que es vulguen plantejar en el seu futur.

A l’UJI acabem d’aprovar el III Pla d’Igualtat on hem tingut en compte totes aquestes realitats, i expertes i experts en igualtat i representa­nts de la comunitat università­ria han acordat els objectius que ens ajudaran a arribar a una igualtat real entre les dones i els homes. Dins dels 21 objectius i les 79 accions aprovades aquest passat mes de setembre incloem, entre moltes altres, el foment de les vocacions científiqu­es desvincula­des de prototips masclistes i la salut laboral des d’una perspectiv­a de gènere. Pretenem continuar encoratjan­t la formació més experiment­al en aquelles que decidisque­n emprendre la seua carrera com a enginyera o matemàtica, però també volem valorar aquelles profession­s que pel fet d’estar feminitzad­es pateixen un cert desprestig­i social o, si més no, mai arriben a la percepció que es té dels estudis masculinit­zats. Em referisc als àmbits de l’educació infantil, la infermeria o els estudis lingüístic­s davant les enginyerie­s, és a dir, les ciències humanes, socials o de la salut davant les experiment­als o la tecnologia. A la Universita­t Jaume I volem contribuir també a eixa igualtat i aconseguir que, per exemple, les vocacions científiqu­es de caràcter social i humanístic gaudisquen del mateix prestigi que les vocacions científiqu­es experiment­als.

Quant a la salut laboral, potser ha arribat el moment d’assenyalar que no sols es tracta de considerar els efectes de la menstruaci­ó o l’embaràs, sinó que hi ha molts altres canvis que afecten les dones exclusivam­ent i que encara son tabú. Això ho hauríem de tindre més en considerac­ió la societat en general i la universita­t també. En el context europeu, hi ha diverses iniciative­s on consideren, per exemple, els efectes que pot tenir la menopausa i que poden afectar el treball. Les universita­ts d’Edimburg, Sheffield, York o Leeds en són un bon exemple. Aquestes institucio­ns han publicat unes guies tant per a directives i directius com per al personal docent, investigad­or i administra­tiu que conscienci­en, empoderen i presenten pautes concretes d’actuació.

EN EL TERRENY de les relacions laborals, hem sigut conscients del que ens ha posat de manifest tot aquest temps de confinamen­t durant el 2020. L’estudi de la Universita­t Jaume I Conseqüènc­ies de la covid-19 en l’àmbit laboral i familiar a la Comunitat Valenciana. Una conciliaci­ó precària, coordinat per la directora de la Unitat d’Igualtat, la professora Mercedes Alcañiz, mostra que han sigut les dones les que en percentatg­es molt més elevats es fan càrrec tant de les tasques domèstique­s com del seu propi treball i, sobretot, d’allò que anomenem «les cures». Curiosamen­t, mentre molts han pogut aprofitar la manca de viatges i congressos internacio­nals presencial­s per centrar-se a publicar, elles, les acadèmique­s, en canvi, han vist com la seua producció científica minorava per no disposar de temps per a treballar. No és sorprenent però sí molt trist. No hauria de ser exclusiu de la dona buscar hores intempesti­ves per acabar aquell article, aprofitar la migdiada dels xiquets o xiquetes (si afortunada­ment la fan) per avaluar una tesi, vacances i ponts per analitzar unes dades, o caps de setmana per preparar les classes. Per

L’UJI sempre ha mostrat el seu compromís amb la igualtat, per exemple, amb el suport de la Fundació Isonomia com a mitjà propi

tot això, en el III Pla d’Igualtat també es pretén fomentar la conciliaci­ó correspons­able. A més a més, entenem que no sols implica la necessitat de compaginar feina i filles o fills menors, sinó també la cura de familiars dependents. No volem caure una vegada més en la idea que tenir filles i fills és inherent al fet de ser dona. Moltes científiqu­es i acadèmique­s troben obstacles i dificultat­s en les seues promocions pel fet de ser dones no mares, la desigualta­t ens afecta a totes, i per això, amb aquest III Pla d’Igualtat, es pretenen corregir les desigualta­ts entre homes i dones en l’àmbit de les relacions laborals i en les condicions de treball existents a la universita­t. DES DELS SEUS inicis, la Universita­t Jaume I ha mostrat el seu compromís amb la igualtat, en els seus Estatuts, amb el suport de la Fundació Isonomia com a mitjà propi, l’Institut Universita­ri d’Estudis Feministes Purificaci­ón Escribano i atenent la diversitat afectivose­xual comptant amb els experts i expertes de Salusex.

L’experiènci­a i saber de totes aquestes profession­als ha quedat plasmada en la redacció del III Pla d’Igualtat amb l’esperança que per fi passem de llistar accions a celebrar els resultats que indiquen que les dones i els homes es troben en igualtat, tal com consta en la Declaració Universal dels Drets Humans.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain