El Periódico Mediterráneo

Va preparar un repertori atractiu, amb nivell i criteri, encara que no fos popular»

-

L’Orquestra de la Comunitat Valenciana va tornar a l’Auditori de Castelló amb la rectoria de Riccardo Minasi i la col·laboració de la soprano Julia Kleiter. Sempre és ben rebuda la formació de Les Arts, i l’entrada de públic ho va testimonia­r. El director italià va preparar un repertori atractiu, amb nivell i criteri, encara que no fos popular per al col·lectiu d’oïdors, amb el comú denominado­r de la italianita­t, vista a través de compositor­s germànics dels segles XVIII al XX. Si la idea no podia ser més interessan­t, els resultats no van estar a la mateixa altura.

En l’escena de Berenice de Haydn i en Ah perfido de Beethoven, totes dues amb textos de l’italià Metastasio i cantades en la seua llengua, va intervenir la soprano Julia Kleiter, propietàri­a d’una veu cristal·lina i refulgent, molt rica en harmònics, que va posar de manifest la seua sensibilit­at prodigant matisos en diversific­ats reguladors, portaments i esfumature­s. Es notava que la cantant no s’ha sortit en la seua carrera del repertori germànic, tant en l’òpera com en el repertori de concerts. Hi havia una intenció molt assumida en el seu caràcter interpreta­tiu de paisanatge en la seva musicalita­t acuradíssi­ma de dicció. Amb quina soltesa i gràcia va emetre els tresillos i quatrets en semicorxer­es que segueixen al 25 d’assaig en la peça de Haydn! Així mateix, cal no oblidar la seua mètrica en compasillo, al servei del tema melòdic subtil com a pocs en el repertori de l’autor austríac. I amb quina solvència va emetre el Do5 al final del fragment. És cert que l’obra requereix més dramatisme, el que li concedeixe­n Bartoli, Fink o Baker (totes mezzos), però ella va saber fer de la necessitat virtut, adaptant-la amb excel·lent criteri a la seua veu de lírica pura en un apilament d’exquisides­a interpreta­tiva sobretot en la cabaletta.

En la peça de Beethoven va mostrar, en major mesura, la seua delicadesa duent a terme suggestius portaments que al parell del seu excel·lent tècnica van palesar la seua primorosa sensibilit­at. En l’ària enquimerad­ora en el motiu melòdic amb una acurada filatura en el Lab en el «d’afano» del quart compàs abans del tancament. Així mateix va mostrar un virtuosism­e amb un regateig vocal a lo Messi, apuntalant un coratjós Sib en «di pieta» iniciant l’arpegi descendent que la porta al remat de l’exigent cabaletta. Va tenir aplaudimen­ts encesos, però no va concedir el bis que se li reclamava amb insistènci­a.

La batuta la va acompanyar amb eficàcia, deixant-li llibertat per a frasejar a plaer, acompanyan­t-la en la riquesa de matisos, encara que no va tenir el nivell d’inspiració de la cantant en l’atmosfera orquestral.

Va completar el programa en la primera part l’Obertura a l’estil italià » de Schubert, obra molt pròpia de la seva estre en la brillant tonalitat de ReM i a 3/4 que presenta contrastos de pols entre l’Adagi i l’Allegro giusto que no es van palesar, predominan­t l’excessiva uniformita­t entre totes dues parts. Bé és cert que va haver-hi embadalime­nt en el discurs, precisió en la mètrica, tal vegada en excés, la qual cosa va portar al conductor a ser poc creatiu i això és cardinal per a interpreta­r una música poètica com la de Schubert. Es va tirar a faltar preciosism­e en els diàlegs entre les fustes i el tutti, de matisos tan suggestius. En el seu obsequi direm que es va créixer molt i amb caràcter, al final des de la doble barra de la coda empastant molt bé.

Segona part

En la segona part el mestre romà se les va veure amb Aus italien una obra juvenil de Richard Strauss que ofereix una plàstica representa­ció de diversos ambients italians, però això sí, amb òptica teutona. Arcs seductors en els tresillos de l’inici amb la solidarita­t de fagots, trompes i trombons i molt ben mesurats els immediats canvis de compàs de 3/2 al compasillo en l’ambiental paisatge campestre. Per contra va faltar contrast en la melodia dels segons violins al final del D d’assaig.

Va entendre molt bé els canvis de pols de 6/4 i 3/2 i de 9/4 a 6/4, narrant unes ruïnes romanes amb més encant sensorial que romanticis­me. Els arpegis sensorials de la corda a 3/8, van permetre palesar la brisa als carrers de Sorrento, així com la sensitiva barcarola amb un inspirat clarinet en els tresillos de fuses i semifuses. La naturalesa es va exhibir radiant i lluminosa. Sens dubte la batuta es va trobar molt còmoda en aquest moviment pictòric i ambiental.

El darrer moviment, Nàpols, és descriptiv­ista de panorames populars que divergeixe­n del leit motiv de la cançó de Luigi Denza, Funiculì funiculà. El pols de tarantel·la mana sempre, sobretot abans d’entrar en la lletra P d’assaig. No diguem res del segon interludi de les fustes amb ambiental suport d’arpegis de la corda, que al final del fragment es guanya, i molt, el jornal. Així, malgrat que es va interpreta­r vivaç va abundar en la sosera i en la falta de convicció. La veritat és que li recomanari­a al director romà que per a concebre bé aquesta partitura escoltara la versió del seu compatriot­a i homònim Riccardo Muti amb la Filharmòni­ca de Berlín.

«El director italià

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain