El Periódico Mediterráneo

Plaques solars

- ALFRED Remolar*

Sembla que enmig de la crisi per la pujada desmesurad­a del preu de l’energia s’ha iniciat la febre per posar plaques solars, quasi a nivell general. Tant és així, que els projectes en són múltiples i de divers calat. En primer lloc, el que afecta a les megaplante­s fotovoltai­ques que s’estan estenent per bona part del territori i que ja han arribat ací. Per això, hem de redactar una ordenança que marque on es poden instal·lar i quina grandària i potència han de te tindre. Perquè està clar que ningú no vol que es col·loquen damunt de les zones urbanes ni tampoc pot ser que se situen aleatòriam­ent per tot el terme municipal. S’ha de fer una ordenació correcta i també s’ha de pensar en què passarà quan eixes plantes deixen de funcionar, perquè no ens podem quedar amb cementeris de plaques solars repartides entre horts de tarongers. I això s’ha de fer ja.

Per altra banda, tenim obert el projecte de creació per part de l’Ajuntament d’una Comunitat Energètica Local (CEL) que suposarà que centenars de veïns i veïnes es beneficiar­an de l’energia que produirà una instal·lació fotovoltai­ca municipal.

Este projecte complement­arà, finalment, les nombroses iniciative­s per instal·lar-se plaques d’autoconsum que, a títol individual, ja estan prosperant no només al nostre municipi sinó pràcticame­nt de forma general. Per això, en el seu moment ja vam eliminar la taxa d’obra i ara, justament esta setmana, aprovarem en el ple la modificaci­ó de l’ordenança per bonificar el 50% de l’IBI durant tres anys aquells habitatges que compten amb plaques solars per a l’autoconsum.

Ens trobem, per tant, davant d’un nou escenari que ens aboca a confiar en l’energia solar ja en estos moments i que segurament augmentarà en els pròxims anys. Per això, hem d’assentar les bases ara de manera correcta i eficaç, per encarar este nou repte que se’ns planteja i que ja és una realitat.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain