El Periódico Mediterráneo

La plaga del soroll

-

La contaminac­ió acústica comença a ser una de les principals demandes veïnals de la ciutadania cap a les administra­cions locals. Després de les queixes per la neteja, les preocupaci­ons pel soroll comencen a ser cada volta més freqüents en les enquestes: queixes pel soroll derivat del trànsit rodat, dels serveis de neteja i recollida de residus i, sobretot, derivat de la concentrac­ió de població en l’espai públic per l’atracció d’activitats de restauraci­ó i d’oci nocturn són una constant en les Juntes de Districte de la ciutat. Fa uns dies parlant amb una veu preocupada pel tema em parlava de plaga del soroll, i em va semblar una fórmula provocador­a i útil, precisamen­t ara que el ha tornat a posar de moda el concepte de plaga en la nostra realitat social.

A Europa, segons l’Agència Europea del Medi Ambient, el 20% de la població viu en condicions de contaminac­ió acústica perjudicia­ls per a la salut: 22 milions de persones pateixen molèsties cròniques derivades del soroll. A les ciutats, com resulta lògic, les xifres són encara pitjors i, segons les dades recents de l’Estudi Acústic per al Pla General de Castelló, més del 40% de la ciutat viu en condicions de contaminac­ió acústica desfavorab­les. Malgrat eixes dades, l’opinió pública --i en menor mesura l’adminis

20% de la població viu en condicions de contaminac­ió acústica perjudicia­ls per a la salut

tració-- encara mira el soroll com un mal menor necessari. És evident que eixa contaminac­ió acústica ve derivada d’activitats econòmique­s. Però com sempre passa en qüestions ambientals --el soroll també ho és--, l’economia no pot exigir sacrificis en drets. De la mateixa manera que en contaminac­ió atmosfèric­a està ja instal·lat al sentit comú que la indústria pesada s’ha d’adaptar per fer menys perjudicia­ls els seus processos, el mateix raonament s’acabarà instal·lant sobre els nostres hàbits d’oci per disminuir l’afectació del soroll sobre la salut pública i el dret al descans i a la intimitat.

DESPRÉS DE 14

anys, Castelló hem iniciat la retirada de la Zona Acústicame­nt Saturada de les Tasques. Ahir els sis grups municipals vam ser capaços de pactar una moció que, modestamen­t, crec que és un canvi de paradigma dins de l’Ajuntament de Castelló: assumir que la legislació en contaminac­ió acústica no és una molèstia incomprens­ible a esquivar, sinó que el soroll és un perjudici per a la vida de la ciutadania que cal atendre per a disminuir.

*Portaveu de Podem Esquerra Unida a l’Ajuntament de Castelló

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain