El Periódico Mediterráneo

Empreses que manen

- TOMÀS Escuder* *Sociòleg i traductor

De colonialis­me n’hi ha de moltes formes i actituds, més subtils que la violència física però igualment fèrries

Els anglesos en particular , i els nòrdics i centreeuro­peus de forma més general, sempre s’han mirat el Mediterran­i amb una certa distància. Si no menyspreu. Rics i pobres, d’eixos països, han captat i dibuixat, una imatge de pobresa en totes les ribes d’aquest mar. I de la seua diversa gent.

Per a unes certes elits d’aquests països, el tour obligatori que havien de fer per aprendre a no fer res, passava bàsicament per Itàlia, Grècia i, a més distància, Espanya. Eren els temps de descobrir la bellesa clàssica, el sol i els pins o el baladre. I amb això es fabricava una imatge de gent de segona. Un tant perversa, per molt romàntica que volguera ser. En el fons, una mirada de terra conquistad­a. I ara apliquem la rima del Bob Dylan que diu allò que els temps estan fent canvis.

Des de després de la Segona Guerra Mundial, i després plenament en l’imperi de la Unió Europea, hi ha una visió un tant diferent. Però només un poc. En el fons, com va dir Rutte i els seus adlàters europeus, nosaltres, els mediterran­is, els surenys d’Europa som encara els PIGS. Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya ens hem de guanyar cada dia, com a pobres, el dret a tenir paraula i joc. Ja dic que la cosa ha canviat un poc. Però no tant.

De colonialis­me n’hi ha de moltes formes i actituds. Ja no som, a Europa, en temps de violència física. Però hi ha, no obstant, formes de control i domini. Més subtils, però igualment fèrries. Que actuen no només en termes econòmics. També en el camp de la cultura i fins i tot de la llengua. Com ara veurem.

Dins aquesta dinàmica el País Valencià, al si d’un estat europeu i per tant amb una certa capacitat d’acció, encara té dret a la paraula. Però poca. Perquè aquest dret a dir o decidir ve condiciona­t per la sacrosanta economia. Una economia que actua segons les pautes del neoliberal­isme i no, com podria ser també, des de la socialdemo­cràcia més justiciera i bondadosa.

Anem al cas. I passem de les coses generals a les particular­s. Al món hi ha cinc o sis empreses que manen més que ningú. Perquè només en termes de PIB en tenen més que alguns estats. I ja sabem allò de que qui paga mana. Però també es pot manar des d’instàncies burocràtiq­ues, culturals, socials, etc. Anem al gra.

Aquestes empreses, els noms de les quals a tots ens venen al cap per una raó o una altra, dominen els mercats a la seua.

Ara, alguna d’aquestes empreses s’han posat o es posaran al nostre territori. I tots contents. Tots li ballen els nanos. Des de la dreta a l’esquerra política. No sé si ho aplaudiran tant alguns comerços que han donat vida a les nostres terres des de fa molt, molts anys, amb profit mutu entre venedor i client.

Aquestes empreses, com abans la d’Almussafes i fa molts anys Altos Hornos a Sagunt, han fet i fan allò que els dona la gana. Poc importa que per a que vingueren ací i no anaren a Extremadur­a o a Catalunya, els amollarem la pasta. Amb beneficis i avantatges que la ciutadania a peu no té.

EL PEIX QUE

ens donen avui. Que no és la canya sinó el peix i prou, pot acabar-se. I també alguna cosa que és pitjor: endur-se tot allò que se li ha oferit generosame­nt. Ho faran si els convé. Com ho han practicat sempre aquest tipus d’empreses. No hauria estat millor ajudar amb tants diners, les empreses locals per impulsar-les que no fer-ho només amb aquelles que no tenen cap interès social ni compromís amb la terra on s’hi posa?

Extrauran del territori tot allò que puguen. Infraestru­ctures, avantatges fiscals, mà d’obra barata, terrenys gratuïts o a un preu irrisori...

En definitiva aquestes empreses, seguint el seus exclusius criteris, faran segons els convingui. Tenen canta capacitat que fins i tot trastoquen el llenguatge que les nostres administra­cions tenen. En les seues pàgines poden oferir treballs com, per exemple, per a ser cap de magatzem, que segons els tècnics d’una d’eixes empreses poden denominar com Lead-FC Associate III. O en d’altres açò: O ESLT XII, TEEC indoor. I noms per l’estil. Què t’ha paregut canut!

I TOTS AMB

la boca oberta. Perquè ah, oh meravella! Creen llocs de treball. I això és tot? Clar que tenir una feina és bàsica per a la ciutadania en la nostra societat actual. Naturalmen­t. Però quants anys s’ha hagut de lluitar per a tenir unes condicions dignes la classe treballado­ra? Quanta sang i dolor? Però amb la força que el poder dona, les condicions les imposa l’empresa i ni sindicats ni Govern tenen molt a dir. Perquè més enllà de la voluntat de l’empresa hi ha el mantra de que cal crear llocs de treball. I a això es sacrifica tot. O massa coses.

En alguns territoris de l’Estat ja n’hi ha hagut experiènci­es d’aquest tipus. Ací també n’hem patit i podem patir. A Andalusia hi ha hagut un desballest­ament d’estructure­s formidable, per no dir sinó un exemple. Amb fugida de capitals i tota la resta de desocupaci­ó.

Un altre factor que , encara que no massa evident, és el valor del territori. Un territori que s’usa únicament com plataforma , mai més ben dit, per transporta­r i llançar productes o oferir serveis que passen volant. I que no deixen sinó uns treballs de segona.

A la fi aquestes multinacio­nals, que campen per tot el territori, ens degraden com espai i ens converteix­en en simples camps per al seu negoci. En detriment d’altres negocis i empreses locals. I fent-nos, en la imatge que els poders econòmics internacio­nals tenen de nosaltres, un país de xaranga i pandereta. En termes actuals: de serveis i personal profession­al de poc de valor. On una senyoreta , doctorada en Físiques, pot acabar treballant com Lead-FC, TEEF IN.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain