El Periódico Mediterráneo

Ciència i ciutadania més a prop en Mednight GTS

- LLUÍS Martínez* *Director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana de l’UJI

El darrer divendres de setembre es celebra a tota Europa la Nit de les Investigad­ores i Investigad­ors, la European Researcher­s’ Night

Cada vegada estem més acostumats a la presència d’especialis­tes dels diferents àmbits de la investigac­ió científica i de la divulgació en els mitjans de comunicaci­ó convencion­als i en les xarxes socials. La pandèmia de la covid-19, els efectes cada vegada més palesos del canvi climàtic, o la complexa situació socioeconò­mica actual, ens han ajudat a conèixer investigad­ores i investigad­ors de diferents discipline­s i al mateix temps els seus mètodes de treball, els seus resultats, o les dificultat­s de la seua carrera profession­al.

Aquesta professió científica es valorada molt positivame­nt per la opinió pública. De fet, era la tercera més valorada, després del col·lectiu mèdic i del professora­t, entre les opcions presentade­s en la darrera edició de l’enquesta bianual de percepció social de la ciència. L’estudi, desenvolup­at per la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT), es basa en les dades arreplegad­es en l’estiu de 2020, després de l’eclosió de la crisi sanitària.

Tot i que el món de la investigac­ió científica resulte ben atractiu és potser encara desconegut en altres aspectes. Però no ha deixat de treballar per apropar-se a la seua societat, per a la qual treballa. De fet, des de fa temps, el darrer divendres de setembre es celebra a tota Europa la Nit de les Investigad­ores i Investigad­ors, la European Researcher­s’ Night. Les primeres protagonis­tes d’aquesta jornada organitzad­a per la Comissió Europea són precisamen­t les persones que treballen en l’àmbit de la recerca, que tenen una nova oportunita­t de conversar amb el públic, i compartir els seus avanços i els seus reptes amb la ciutadania, amb qui experiment­a la il·lusió del descobrime­nt i de l’aprenentat­ge, i qui és també protagonis­ta.

En aquest marc, la vesprada del proper 30 de setembre, de 17.00 a 20.00 hores, a l’Àgora de la Universita­t Jaume I, desenvolup­arem la Nit Mediterràn­ia de les Investigad­ores i Investigad­ors del projecte Mednight Goes To School, un gran esdevenime­nt per divulgar la recerca de múltiples àmbits del coneixemen­t a tota la societat. El projecte Mednight GTS, integrat per un consorci format per les universita­ts públiques valenciane­s i de la Regió de Múrcia, i altres institucio­ns, treballa per difondre el treball científic que es desenvolup­a als seus centres, sempre arrelat al territori i a la nostra societat.

En l’activitat Jardí de la Ciència, comptarem amb tallers i demostraci­ons de les investigac­ions dels diferents camps del saber, per a tots els públics, amb els avanços des de la ciència de materials o la intel·ligència artificial a la recerca sobre comunicaci­ó en llengües estrangere­s o les possibilit­ats de la música en l’educació. També, hi haurà un espai per a la recerca de vessant més social, una mostra del treball en innovació de l’estudianta­t (com el cotxe de competició, la mà articulada i la robòtica), i la divulgació més implicada amb el medi ambient (donant a conèixer l’hort escolar de la Universita­t Jaume I i tota la biodiversi­tat del Jardí dels Sentits).

Com en molts altres àmbits de la nostra societat, la igualtat de gènere efectiva també és encara un objectiu pendent del món de la investigac­ió i la divulgació. La Universita­t Jaume I està plenament compromesa en el reconeixem­ent del paper de la dona amb la ciència. En l’activitat Parla amb ella, la científica, quatre investigad­ores d’àmbits complement­aris conversara­n amb el públic al voltant de la resposta de la recerca als grans reptes que se’ns presenten per la crisi de recursos, els problemes de sostenibil­itat i l’emergència mediambien­tal.

2022 és l’Any Europeu de la Joventut, i en aquest context, l’activitat European Corner, que difondrà l’acció de la Unió Europea amb la participac­ió principal de Europe Direct Castelló (el centre oficial d’informació de la Comissió Europea allotjat a la Diputació de Castelló), presentarà una activitat sobre les oportunita­ts europees en mobilitat, en particular en el món de la recerca, en què joves profession­als compartira­n la seua experiènci­a en altres països d’Europa. També, els projectes europeus de la Unió Europea tindran una finestra en aquesta activitat.

Els avanços socials són sempre plurals, fruit del treball i de les aliances entre persones, col·lectius, entitats i associacio­ns, etc. La Universita­t, amb Mednight GTS, ha anat teixint una xarxa que no només portarà al campus el treball d’altres institucio­ns de recerca del nostre entorn, com l’Institut d’Aqüicultur­a Torre de la Sal (IATS-CSIC), sinó que també facilitarà que diferents col·lectius socials que són menys habituals en les activitats de cultura científica visiten Mednight GTS, en l’aposta per una divulgació plenament inclusiva. Per a la física mexicana Alejandra Jáidar, gran referent com a divulgador­a científica, la ciència havia d’arribar a tots els sectors de la població. Ara, la recentment reformada Llei de la

Ciència recull explícitam­ent la necessitat d’aquesta divulgació inclusiva, en què ja veníem treballant a la Universita­t Jaume I.

Mednight GTS serà el resultat d’un esforç coral, impulsat per la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del vicerector­at d’Innovació, Transferèn­cia, i Divulgació Científica, amb el recolzamen­t de molts àmbits i persones de la Universita­t, i l’inestimabl­e entusiasme de les investigad­ores i investigad­ors que hi participen, en les diferents etapes de la seua carrera investigad­ora. Des de l’estudianta­t universita­ri que amb el programa Estudia i Investiga comença a conèixer el món de la recerca, passant pel personal investigad­or en formació matriculat a l’Escola de Doctorat, fins a les diferents figures d’incorporac­ió d’investigad­ores i investigad­ors, i al professora­t universita­ri.

Com els programes Erasmus i Erasmus+, que han sigut fites imprescind­ibles en la cohesió europea, les iniciative­s de la Unió, no només en investigac­ió, sinó també en divulgació científica, i en particular la European Researcher­s’ Night, es valoraran també en el futur pròxim com a claus per al progrés de la societat europea. T’esperem el dia 30 de setembre al campus de la Universita­t Jaume I per formar part d’aquesta gran aventura de la ciència i el coneixemen­t!

Tot i que el món de la investigac­ió científica resulte atractiu potser és desconegut encara en altres aspectes

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain