El Periódico Mediterráneo

La Mare de Déu de la Mercè

- Benavent Vidal* *Bisbe de Tortosa

Dissabte que ve celebrem la festa de la Mare de Déu de la Mercè, una advocació mariana unida històricam­ent a la fundació de l’ordre mercedària per al rescat dels captius. Segons la tradició, la Mare de Déu va inspirar aquesta fundació a Sant Pere Nolasc, a Sant Ramón de Penyafort i al rei Jaume I. Aquesta vinculació al carisma dels mercedaris ha portat a que aquesta festa mariana se celebre d’una manera especial en els centres penitencia­ris. La Mare de Déu és per a les persones privades de llibertat un signe de consol i de vertadera esperança.

En la nostra diòcesi no existeix cap centre penitencia­ri, però no oblidem que si que hi ha presos que són naturals dels nostres pobles i que, per tant, formen part de la nostra comunitat eclesial. Per això, dos grups de voluntaris col·laboren amb els equips de pastoral dels centres penitencia­ris de Mas d’Enric a Tarragona i Albocàsser a Castelló. Acostar-se amb actitud cristiana als qui estan privats de llibertat perquè compleixen una condemna exigeix, en primer lloc, evitar qualsevol judici condemnato­ri. Acompanyar als privats de llibertat significa ajudar-los a que no obliden que, encara que en molts moments puguen sentir-se rebutjats i arriben a pensar que ningú els vol, això no és cert: Déu és sempre fidel en l’amor als seus fills.

La llibertat és un bé essencial de la persona humana, i la seua privació només es justifica quan no es troben altres camins per a garantir la convivènci­a i el bé de la societat. En qualsevol cas, no s’ha d’oblidar que la persona privada de llibertat pel motiu que siga no perd la dignitat pròpia de l’ésser humà i, per això, s’han d’evitar els càstigs i penes innecessàr­ies que únicament busquen humiliar-la més. La privació de llibertat no justifica que els altres drets de la persona siguen retallats. Estic convençut que la presència dels voluntaris en els centres penitencia­ris és una gran ajuda perquè els presos se senten més valorats en la seua dignitat humana.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain