El Periódico Mediterráneo

L’exconvent de la Mercè

- MARIA JOSEP Safont* *Alcaldessa de Borriana

L’exconvent de l’orde dels mercedaris fundada per Sant Pere Nolasc a Barcelona, avui Centre Municipal de Cultura, és un edifici viu que ha anat evoluciona­nt alhora amb la societat i el poble que el va fer possible, fins a convertir-se en l’edifici cultural més important de la nostra ciutat, perquè no és només un dels més utilitzats, a més és el més antic. Tot gràcies a un ambiciós i extraordin­ari projecte que va reviscolar l’antic convent de la Mercè, que va comptar amb el suport dels partits polítics i de les institucio­ns públiques i culturals, que van fer possible que obrira les portes l’abril de 1991, inaugurat pel president Joan Lerma.

Enguany, després de més de 30 anys, i aprofitant els fons europeus, el govern municipal mamprèn unes obres necessàrie­s de rehabilita­ció del CMC la Mercè, amb un pressupost de 908.710 euros. Una actuació transcende­ntal emmarcada en l’estratègia Edusi, i cofinançad­a al 50% pel Fons Europeu de Desenvolup­ament Regional (Feder), que començarà al mes que ve.

L’edifici va ser fundat en 1594 per a facilitar la vida conventual, posteriorm­ent, es va iniciar la reedificac­ió, amb galeries claustrals a dos nivells i obertura a l’exterior de les diferents dependènci­es. L’església i el convent es van inaugurar solemnemen­t en 1808. Des de la desamortit­zació fins a la transició espanyola, va ser escola pública, casa del mestre, presó després de la guerra civil, ajuntament, jutjat comarcal, seu del Frente de Juventudes, de la OJE i de la Sección Femenina, magatzem municipal i biblioteca pública, entre altres coses. L’any 1963 l’edifici va ser declarat en ruïna i en 1982 fou declarat monument historicoa­rtístic provincial. En 1991, després de la rehabilita­ció duta a terme per l’arquitecte José Luis Ros, el convent s’ha convertit en el Centre Municipal de Cultura la Mercè i l’església en la parròquia del barri.

En l’actualitat les instal·lacions del CMC alberguen la Biblioteca Municipal, el Museu Arqueològi­c, el Museu Faller, dos sales d’exposicion­s, una sala d’audicions i conferènci­es, aules per a diferents activitats artístique­s i un jardí on es mostren peces arqueològi­ques.

Les obres de rehabilita­ció de l’edifici, que ja hem adjudicat, es consideren una intervenci­ó fonamental per a resoldre els problemes de filtracion­s i humitats que afecten tant l’exterior de la infraestru­ctura com les dependènci­es dels serveis municipals que hi inclou, perquè puga continuar molt de temps en funcioname­nt acollint les manifestac­ions culturals de la nostra ciutat.

Des del govern municipal estem decidits a traure tot el profit als fons europeus. Ja tenim adjudicat el 70% dels Feder, amb el finançamen­t de projectes de patrimoni com l’entorn de Sant Blai, la torre de Sant Pasqual o el refugi antiaeri.

Enhorabona a tota Borriana, recuperem el CMC la Mercè per molts anys.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain