El Periódico Mediterráneo

Localitzen un niu de tortuga careta en una platja de Borriana

Es el segon cas en les costes espanyoles aquest estiu després del trobat a la platja del Saler a València Des de l’Ajuntament valoren positivame­nt la troballa i insten la ciutadania «a col·laborar en la detecció»

- R. D. M. especiales@epmediterr­aneo.com

Tècnics de la Fundació Limne van localitzar el dilluns al matí un niu de tortuga careta o babaua ( caretta caretta) en una platja de Borriana. La troballaes va produir mentre es realitzava un estudi de les tortugues d’estany que habiten séquies pròximes a la mar i van veure un clot remogut amb diversos ous oberts. El niu, segons explica la directora de la Fundació Limne, Sales Tomás, «presentava nombrosos rastres de rabosa, com ara petjades, excrements o escarbades, la qual cosa fa pensar que no hi ha hagut una eclosió natural i que la major part dels ous han sigut depredats».

A la zona es va desplaçar un investigad­or de la Unitat de Zoologia Marina de l’Institut Cavanilles de la Universita­t de València, Jesús Tomàs, que va inspeccion­ar el niu i va retirar alguns ous sencers, que ja no eren viables, per al seu estudi posterior. L’investigad­or destaca «la importànci­a de la troballa i la necessitat d’implicar particular­s i entitats conservaci­onistes en les xarxes de seguiment d’aquests nius», exposa.

La localitzac­ió primerenca d’aquests nius, segons Jesús Tomás, «és clau per a garantir l’èxit de les postes i algunes iniciative­s europees, com el projecte LIFE MedTurtles, ja treballen en aquesta línia», va puntualitz­ar.

Sobre aquest tema, el regidor de Sostenibil­itat Mediambien­tal de Borriana, Bruno Arnandis, re

corda que el municipi participa des de fa anys en la campanya Tortugues del Mediterran­i, enfocada a les varades i pesques accidental­s d’aquestes tortugues marines.

Des de l’Ajuntament valoren molt positivame­nt la troballa i insten la ciutadania «a col·laborar en la detecció de tortugues nidificant­s i els seus nius en eclosió a

través del telèfon d’emergèncie­s de Protecció Civil 112».

SEGON CAS Es tracta del segon niu aparegut aquest estiu en les costes espanyoles, concretame­nt en les valenciane­s, després del que es va localitzar a la platja del Saler a València (dues tortugues d’aqueix niu han nascut a l’hospital de la Fundació Oceanogràf­ic).

La tortuga careta o babaua és una espècie marina amenaçada, ja que la seua població està catalogada com a «vulnerable» en el catàleg espanyol d’espècies amenaçades i apareix en les llistes de la directiva Hàbitats, en el protocol sobre biodiversi­tat i ZEPIM i en els convenis de Berna i Bonn.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Una tortuga a la platja de Guardamar del Segura i en els detalls, la zona i els restes del niu de Borriana.
Una tortuga a la platja de Guardamar del Segura i en els detalls, la zona i els restes del niu de Borriana.
 ?? MEDITERRÁN­EO ??
MEDITERRÁN­EO

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain