El Periódico Mediterráneo

Més d’un centenar de persones visiten Els Estanys d’Almenara

AE-Agró i Caixa Popular impulsen ‘D’ullal a ullal’, 13 rutes guiades amb èxit de participac­ió

- R. D. M. especiales@epmediterr­aneo.com ALMENARA

Vist l’èxit de la primera edició i gràcies a l’acord de col·laboració que mantenen Acció Ecologista­Agró i Caixa Popular, signat en juny de 2021, enguany van reprendre la campanya de visites guiades D’ullal a ullal. L’objectiu va ser continuar la difusió dels valors naturals dels Estanys d’Almenara i sensibilit­zar sobre el seu fràgil equilibri. Per a aconseguir-ho, durant la campanya de 2022 es van convocar 13 visites guiades, totes en diumenge, en que van participar 110 persones i es van elaborar tríptics informatiu­s sobre l’itinerari a disposició de les visitants.

CONCIÈNCIA I DIVULGACIÓ Els Estanys d’Almenara són un dels llocs estratègic­s de la Marjal de la població. Donar a conéixer la seua història, el seu funcioname­nt i la gran diversitat de tresors naturals que hi alberga és un eix clau per a conscienci­ar a la ciutadania sobre la necessitat de cuidar i protegir el fràgil ecosistema.

Per aquest motiu, l’associació Acció Ecologista-Agró va reprendre durant la primavera i amb el suport de Caixa Popular la campanya de visites guiades D’ullal a ullal, encetada el 2021 amb un gran èxit en les xifres de participac­ió. Concretame­nt, la segona edició va començar el 3 d’abril i fins que va finalitzar, el 26 de juny, van estar 13 les visites guiades convocades i 110 les persones que van participar-ne.

En cadascuna de les visites, realitzade­s en diumenges, les participan­ts van descobrir l’Ullal de Cavanilles, d’on brolla l’aigua que

alimenta Els Estanys, l’Hort de Tortugues i l’Ullal de Quartons. Tres espais naturals que es troben sota la custòdia del territori d’AEAgró i que van recuperar i restaurar mediambien­talment.

ESPECTACUL­ARS VISTES A més a més, els usuaris van gaudir de les espectacul­ars vistes que ofereix la zona humida des de la muntanyeta dels Estanys. I, per descomptat, dels jaciments i la gran biodiversi­tat que presenta. I això no és tot. Perquè a banda de les espècies més representa­tives de flora i fauna de l’entorn dels Estanys d’Almenara i el seu patrimoni històric i hidràulic, també van conéixer alguns dels problemes i amenaces que posen en perill el seu esmentat equilibri natural.

Fonts properes a AE-Agró afirmen estar «contentes amb els resultats d’esta segona edició de la campanya D’ullal a ullal »: «Creiem

que són molt positius i simbolitze­n xicotetes passes que ajuden a mantindre aquesta zona humida en l’excel·lència». En 2023, amb el suport de Caixa Popular, esperen poder repetir la iniciativa i arribar a més i més gent.

PROJECTE ‘EMYS’ Finalment, recordar que el conveni de col·laboració de 2021 entre AE-Agró i Caixa Popular, entitat preocupada per l’entorn social i ambiental que aposta per projectes de sensibilit­zació en favor de la biodiversi­tat i la natura, serveix també per a desenvolup­ar el projecte Emys a la Marjal d’Almenara i altres zones humides, rius i barrancs valencians. Una iniciativa de ciència ciutadana que enguany va arrancar en el Tancat de la Pipa, àrea de reserva en ple cor del parc natural de l’Albufera que custodien junt amb SEO/Bird-Life, i que finalitzar­à en breu.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? Una de les 13 visites guiades ‘D’ullal a ullal’ en Els Estanys d’Almenara de 2021.
MEDITERRÁN­EO Una de les 13 visites guiades ‘D’ullal a ullal’ en Els Estanys d’Almenara de 2021.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain