El Periódico Mediterráneo

Recuperant el patrimoni

- VICENT Granel*

Borriana és de les poques ciutat mil·lenàries de les comarques de Castelló. La seua història és, ha sigut i serà pedra fonamental de la història dels valencians i valenciane­s. Una història que ha de perdurar, salvaguard­ar i recuperar en alguns casos, amb el seu patrimoni com a testimoni de la mateixa. I per això, s’ha d’invertir i treballar en el mantenimen­t, la recuperaci­ó i rehabilita­ció d’aquest patrimoni. Un treball i inversió que portem entre mans els últims anys.

I aquestes dos últimes setmanes hem anunciat dos treballs més, per un costat, la rehabilita­ció del templet de la música del Camí d’Onda, un espai que no havia tingut cap mantenimen­t, i que en poc més de un mes estarà restaurat per a donar la benvinguda al Camí d’Onda, i per acollir activitats culturals.

I per altra banda, la rehabilita­ció del Centre Municipal de Cultura La Mercé. La inversió en patrimoni més important, amb un pressupost de vora un milió d’euros, i que el proper mes d’octubre es posarà en marxa. Uns treballs que implicaran la resolució dels problemes de canalitzac­ió d’aigües i humitats que té l’edifici en les seues façanes, la restauraci­ó de totes elles, la substituci­ó del sistema de refrigerac­ió de les instal·lacions de l’edifici, i a més a més, la millora del magatzem del museu arqueològi­c en la part de darrere de l’edifici, que es cobrirà per ampliar les seues dimensions. I per últim, la millora del jardí arqueològi­c, per crear un espai d’encontre i activitats que es sume a la nostra ciutat. Treballs que canviaran la imatge d’un dels edificis més importants de la nostra ciutat, i pulmó de la seua vida cultural.

I PER A

mantenir la història hem donat passos importants. Recuperant la muralla i torre del carrer Sant Pasqual, recuperant el refugi antiaeri del Camí d’Onda, obrint part de la història amb finestres arqueològi­ques com el portal de la muralla al jardí del Plà, o una altra de les inversions importants, com transforma­r l’entorn de l’església de Sant Blai. On hem dignificat un de les espais més degradats que tenia la ciutat, i convertirl­o en una zona verda d’encontre, i a la vegada, plena d’història, en la que combinen fins a quatre etapes de la història de la nostra ciutat.

EN POC MENYS de dos setmanes, la història de Borriana tornarà a ser protagonis­ta, perquè el 9 d’octubre donarem a conèixer la història gràfica de Borriana a càrrec de Pedro Cifuentes i Vicente Xavier Perarnau. Amb aquesta edició, els més menuts, i també grans, de la ciutat coneixeran els seus orígens com mai ho havien fet. Invertir en història, recuperar patrimoni, per crear identitat de poble, per fer Borriana.

*Regidor de Cultura, Patrimoni, Normalitza­ció i Agricultur­a de Borriana

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain