El Periódico Mediterráneo

Castelló, seu de l’agroecolog­ia

- FERNANDO Navarro* *Portaveu de Podem EUPV a l’Ajuntament de Castelló

L’agroecolog­ia és una teoria que aspira a transforma­r el sector primari per fer-lo més sostenible amb el medi ambient i més just per a les persones que produeixen. Nascuda com a reivindica­ció, l’agroecolog­ia té dimensió de corrent de pensament acadèmic i a les universita­ts espanyoles hi ha un bon grapat de màsters, postgraus i tesis doctorals sobre el pensament agroecològ­ic. L’agroecolog­ia, evidentmen­t, es preocupa per l’estudi del maneig ecològic de la producció d’aliments, però no sols: l’agroecolog­ia també es preocupa per les condicions laborals de les persones productore­s, pels preus justos dels seus productes, pel consum de temporada i de proximitat per reduir la indústria de distribuci­ó i per la recuperaci­ó de la identitat agrària de les societats minvada pels processos d’industrial­ització.

A banda d’una reivindica­ció social i un corrent acadèmica, l’agroecolog­ia també inspira polítiques públiques municipals. Al nostre país més de 20 ajuntament­s que treballem en eixa direcció formem la Xarxa de Municipis per l’Agroecolog­ia i celebrarem l’Assemblea Anual la pròxima setmana a Castelló. És una enorme alegria que la Junta Directiva de la Xarxa escollira la nostra ciutat com a la seu d’este any i el divendres, 7 d’octubre hi ha un programa de ponències i debats obert a tot el veïnat per discutir sobre els reptes econòmics i ambientals de les nostres ciutats per avançar cap a un sistema agroalimen­tari just i sostenible.

La protecció del sòl agrari al Pla General, el foment de mercats de venda directa que milloren preus per als productors, la recuperaci­ó de serveis agraris municipals, la incorporac­ió d’educació ambiental agroalimen­tària en els colElegis, o la programaci­ó de formació agrària són algunes de les polítiques que estem desenvolup­ant des de l’Ajuntament de Castelló i que hem après gràcies a la Xarxa de Municipis d’altres experiènci­es a Valladolid, a Rivas, a Saragossa, a Madrid o a València, i que també per la nostra participac­ió en la xarxa confiem que els nostres errors i els nostres encerts servisquen per a aprendre a molts altres municipis. La pandèmia primer i ara la invasió d’Ucraïna ha donat més vigència a conceptes com agroecolog­ia o sobirania alimentàri­a. Castelló acollirà d’ací a uns dies alguns dels debats més rellevants sobre els reptes de les nostres societats.

La pandèmia i la invasió d’Ucraïna han donat més vigència a conceptes com la sobirania alimentàri­a

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain