El Periódico Mediterráneo

Accions per a reduir la contaminac­ió lumínica

La regulació pretén preservar les condicions naturals dels espais

- R. D. M.

El Ple del Consell ha aprovat recentment l’avantproje­cte de la Llei de protecció lumínica del medi nocturn, que regularà les instal·lacions, els dispositiu­s i els elements d’enllumenat amb incidència en el medi nocturn, per a previndre la contaminac­ió associada a les fonts d’il·luminació i fomentar l’eficiència energètica al territori de la Comunitat Valenciana.

El text, impulsat per la Conselleri­a d’Agricultur­a, Desenvolup­ament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, especifica les condicions que han de complir les noves instal·lacions d’enllumenat amb la finalitat de millorar la preservaci­ó del medi ambient mitjançant un ús eficient i racional de la il·luminació.

CONTAMINAC­IÓ La nova normativa pretén protegir el màxim possible les condicions naturals dels espais durant les hores nocturnes en benefici de les persones, la fauna, la flora i els ecosisteme­s en general. En aquest sentit, la regulació planteja reduir la intrusió lumínica, principalm­ent en entorns naturals, i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic

mitjançant la promoció de l’eficiència i l’estalvi energètic dels sistemes d’il·luminació.

ESTALVI ENERGÈTIC Entre les actuacions destaca la zonificaci­ó en cinc àrees, a través d’un mapa coordinat amb els ajuntament­s, en funció del grau de vulnerabil­itat a la contaminac­ió lumínica, d’acord amb la tipologia del terri

tori, l’ús del sòl i el seu valor paisatgíst­ic i/o astronòmic, entre altres condicions.

En l’articulat, l’avantproje­cte de llei inclou unes disposicio­ns tècniques de l’enllumenat relatives a les caracterís­tiques i les condicions que han de complir les instal·lacions i els elements d’il·luminació. La Generalita­t col·laborarà amb els municipis per a ga

rantir l’adaptació a les prescripci­ons d’aquesta llei i promourà accions conjuntes en favor de l’estalvi energètic. Així mateix, promourà campanyes d’educació ambiental i publicarà un informe de seguiment sobre la contaminac­ió lumínica i l’eficiència energètica a la Comunitat, posant l’accent en els seus efectes sobre els parcs naturals valencians.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? La regulació marca les condicions que han de complir les instal·lacions d’enllumenat per preservar el medi ambient.
MEDITERRÁN­EO La regulació marca les condicions que han de complir les instal·lacions d’enllumenat per preservar el medi ambient.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain