El Periódico Mediterráneo

Agró recupera les conduccion­s hídriques naturals de la marjal

Aquesta xarxa de goles i séquies ha sigut declarada connector biològic a protegir

- M. A. SÁNCHEZ especiales@epmediterr­aneo.com ALMENARA

Fer visitable i posar en valor totes les conduccion­s hídriques del nord de la marjal d’Almenara és l’objectiu dels treballs que du a terme en la zona l’Acció Ecologista Agró, en col·laboració amb la nova Brigada de Biodiversi­tat de la Conselleri­a de Medi Ambient.

La finalitat d’aquesta intervenci­ó és recuperar totes les séquies i goles que transcorre­n des de Moncofa i fins al terme municipal de Sagunt, el tram del litoral que abasta la marjal d’Almenara, una interessan­t confluènci­a d’aigües en la qual concorren séquies de rellevànci­a com la de l’Illa, el Canal de Torreblanc­a, la Gola de Queralt, etc. Aquesta actuació cobra més importànci­a després que la conselleri­a haja inclòs la desembocad­ura com a connector biològic a protegir, dins del Pla d’usos de la marjal d’Almenara.

MILLORA Les tasques permetran que l’aigua discórrega de manera natural fins a la mar. «Totes les conduccion­s estaven tapades amb vegetació, l’aigua s’estancava i perjudicav­a la flora i la fauna que albergava, en minvar la qualitat d’aquesta», explicava el portaveu de Agró, Enric Amer.

La retirada de les plantes invasores farà visibles tots els conductes hídrics, recuperant-los i preservant la seua biodiversi­tat.

L’actuació deixarà al descobert la confluènci­a de les quatre séquies que, segons Amer, «tornaran a dotar-se de fauna marina que havien perdut, sobretot de peixos depredador­s de mosquits, que regularan la població

d’aquests insectes en part de l’aiguamoll», afirmen els ecologiste­s.

«Mantindre la qualitat de les aigües és vital. És increïble veure la quantitat d’aigua que conflueix en aquesta zona. Ara tenim nivells molt similars als d’octubre, després de la temporada de pluges, una conjuntura que cal aprofitar i mantindre, ja que tant l’equilibri en els nivells hídrics com el bon estat de les aigües, són factors determinan­ts per a preservar la vida en aquest paratge», afegeix Amer.

En aquest sentit, estan sent determinan­ts els treballs que es realitzen per a pal·liar l’atur agrari, en concret la neteja de les séquies.

FLORA I FAUNA Un dels atractius d’aquest projecte és fer visitable les séquies que desemboque­n en la zona sud de la província de Castelló i nord de la de València. Amb aquestes visites es persegueix donar a conéixer la flora i fauna del lloc, així com el cicle de l’aigua i la regulació natural dels nivells.

Cal recordar que la zona que inclou el saladar reuneix prop de

100.000 metres quadrats i és de gran valor mediambien­tal. En aquesta es pot trobar la població més gran de Lliri blau de tota la marjal. També hi ha El Molinet (Silene capensis), planta endèmica d’importànci­a que precisa de protecció. A aquestes dues cal afegir la Thalictrum maritimum, una altra espècie endèmica de rellevànci­a en la zona de Llevant.

Respecte a la fauna, es té constància de la cria del Corriolenc camanegre, amenaçat en la Comunitat i caracterís­tic d’ecosisteme­s aquàtics. També cal destacar la presència del mussol Chico, un ocell estrigifor­me sempre prop de masses d’aigua com a rius, rierols, llacunes i aiguamolls.

BOSC DE TARAYS Els treballs van començar fa setmanes i ja han tret a la llum un bosc de Tarays, un dels arbustos que més resistènci­a presenta a la sal, d’aquí ve que els trobem al voltant de molts saladars, com en aquest cas en el sud de la Marjal d’Almenara i també en els rius.

 ?? SÁNCHEZ ?? Els membres de la brigada netegen les séquies i goles de la zona.
SÁNCHEZ Els membres de la brigada netegen les séquies i goles de la zona.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain