El Periódico Mediterráneo

Per un poble accessible i inclusiu

- SAMUEL Falomir*

L’Alcora camina cap a un model urbà accessible i sense barreres. Queda molt per fer, això és ben cert, però també ho és que s’està avançant com mai abans per tal de consolidar eixe model de ciutat que tots desitgem i propi del segle XXI.

Donar resposta al desafiamen­t del nou desenvolup­ament urbà ens ha portat a afrontar reptes transforma­dors dirigits a recuperar els espais públics i els seus carrers per a la ciutadania. A eixamplar voreres, remodelar carrers, millorar places, rebaixar passos de vianants, recuperar espais deteriorat­s, adquirir i derrocar cases en ruïnes...

És absolutame­nt necessari apostar per un canvi de model de ciutat amb actuacions que posen a les persones en primer pla, que milloren l’accessibil­itat, la seguretat, la sostenibil­itat i les condicions d’ús de l’espai públic.

Clars exemples són els projectes de remodelaci­ó integral dels carrers Sant Francesc i Arzobispo Gasch, les places de l’Ajuntament i del

Convent i, el més recent, la renovació del carrer Enrique Grangel Girona. Sense por de pecar d’exagerat (puix és un fet palpable) puc dir que aquestes són les actuacions urbanístiq­ues més importants que s’han dut a terme a l’Alcora en les últimes dècades.

Amb molta valentia vam afrontar aquestes iniciative­s perquè, malgrat ser obres de gran envergadur­a i que, per tant, implicaven inevitable­s molèsties a tots els nostres veïns i veïnes en la seua execució, teníem clar que anaven a millorar de forma molt notable la seua qualitat de vida, com així ha sigut.

ELS TREBALLS HAN

donat com a resultat voreres més amples i espais més oberts, accessible­s i funcionals per a tota la població. Ens han permés millorar considerab­lement l’accessibil­itat, la seguretat i les condicions de circulació per als vianants i, al mateix temps, per als vehicles.

Les anteriors voreres eren molt estretes, la qual cosa dificultav­a el pas de més d’un vianant al mateix temps i de vianants amb mobilitat reduïda, carros de bebés, carros de la compra, etc. Això feia que s’haguera d’envair en moltes ocasions la calçada, amb el conseqüent perill que implicava per als vianants.

UNA ALTRA DE

les prioritats en el nostre camí cap a una ciutat més amable i inclusiva és el rebaix de voreres. Al llarg d’aquesta legislatur­a s’han adaptat més de 80 passos de vianants en diferents zones, sumant kilòmetres 100% accessible­s.

A aquestes intervenci­ons per a l’eliminació de barreres arquitectò­niques s’uniran pròximamen­t noves actuacions als carrers Peiró i José Gil del Castillo, entre altres, on l’Ajuntament de l’Alcora ha adquirit immobles en ruïnes per tal de derrocar-los i millorar l’entorn urbà.

Una altra de les nostres prioritats és la recuperaci­ó d’espais degradats (solars abandonats) per a l’ús i gaudi de la ciutadania. Com a exemples recents, la construcci­ó de dues zones verdes, una al carrer Camí Nord i una altra a l’avinguda Corts Valenciane­s.

També estem immersos en la preparació del primer Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de l’Alcora. És fonamental dur a terme una planificac­ió ordenada, seguir un full de ruta i no improvisar, pensant en el poble que volem, un poble per a les persones, accessible, inclusiu i segur.

*Alcalde de l’Alcora i secretari general del PSPV-PSOE a la província de Castelló

L’Alcora camina cap a un model urbà per a les persones i sense barreres

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain