El Periódico Mediterráneo

Iberdrola activa la primera planta agrovoltai­ca intel·ligent

Redueix emissions i costos energètics i avança en la descarboni­tzació

- R. D. M.

Iberdrola ha posat en marxa la primera planta agrovoltai­ca intel·ligent d’Espanya, una innovadora instal·lació que permet adaptar la disposició dels mòduls a les necessitat­s de les vinyes, per a regular mitjançant l’ombra dels panells la incidència del sol i la temperatur­a.

Aquest projecte, denominat Winesolar, ha comptat a més amb la col·laboració Techedge i PVH, i està situat en les vinyes de González Byass i Grup Emperador en la localitat toledana de Guadamur. La instal·lació comptarà amb seguidors controlats amb un algorisme d’intel·ligència artificial capaç de determinar a cada moment la posició òptima de les plaques solars col·locades sobre les vinyes. El grau d’inclinació s’estableix en funció de la informació recollida pels sensors col·locats en les vinyes, que registren dades relatives a la radiació solar, humitat de la terra, condicions de vent, gruix del tronc de la vinya, etc.

La instal·lació contribuir­à a millorar la qualitat del raïm, permetrà un ús més eficient del terreny, reduirà el consum d’aigua de reg i millorarà la resistènci­a del cultiu a les condicions climàtique­s.

La producció de la planta pilot, de 40 kW de capacitat, es destinarà íntegramen­t a l’autoconsum dels cellers, que podran reduir les seues emissions, avançar en la descarboni­tzació i disminuir els seus costos energètics.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? La instal·lació adapta la disposició dels mòduls a les necessitat­s de les vinyes.
MEDITERRÁN­EO La instal·lació adapta la disposició dels mòduls a les necessitat­s de les vinyes.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain