El Periódico Mediterráneo

Nou inventari de cactus ‘opuntia’ en la desembocad­ura del Millars

El Consorci gestor del Paisatge Protegit continua amb els treballs de seguiment de la flora exòtica L’entitat programa jornades periòdique­s per a retirar les plantes invasores i deixar lloc a les autòctones

- R. D. M. especiales@epmediterr­aneo.com

El Servei de Guarderia Rural del Paisatge Protegit de la Desembocad­ura del riu Millars, format pels ajuntament­s de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalita­t valenciana, continua amb els treballs d’inventaria­t de tota la flora exòtica que creix al paratge fluvial. En aquests moments s’hi ha decidit fer un nou inventari del cactus opuntia ( Cylindropu­ntia spp) al llarg de les dos vessants del tram baix del riu. Es tracta d’una planta nativa de nord Amèrica i Amèrica central que es va introduir intenciona­dament al nostre territori com a espècie ornamental i per a la formació de bardisses. És una planta invasora capaç de desplaçar a la vegetació autòctona per competènci­a de l’espai i els nutrients, però a més les fortes espines que presenta poden provocar danys a la fauna i les persones.

PRIMERS FOCUS El passat mes d’abril una brigada de l’empresa Vaersa, adscrita a la Xarxa Natura 2000, juntament amb el Servei de Mantenimen­t del Consorci riu Millars, van retirar els primers focus de diverses plantes exòtiques. En total van omplir un contenidor de huit metres cúbics amb diverses

espècies com el cactus opuntia ( Cylindropu­ntiaspp), de figues paleres ( Opuntiafic­us-indica), d’agave americana ( Agave sp) i de bàlsams dunars o també coneguts com a ungles de gat ( Carpobrotu­s edulis), totes elles espècies exòtiques i invasores que provenen de conreus ornamental­s, però que han acabat naturalitz­ant-se en el paisatge protegit per diversos abocaments de restes de jardineria.

El Servei de Guarderia Rural del Consorci gestor va realitzar, a finals de l’any 2021, un complet inventari de la planta opuntia, present en la part baixa del Paisatge Protegit de la Desembocad­ura del riu Millars, inclosa en la Xarxa Natura 2000, és a dir, des de la línia de costa fins al pont del ferrocarri­l. En total es van constatar 20 punts on les plantes exòtiques estaven presents i, més concreta

ment, es van localitzar 86 plantes distribuïd­es en les dos vessants del riu. A partir d’ara, el Servei de Mantenimen­t del Consorci riu Millars, amb la formació rebuda per part de la brigada de la Xarxa Natura 2000 de l’empresa Vaersa, continuarà amb el seguiment i retirada de les plantes exòtiques.

El consorci gestor té prevista la programaci­ó de jornades periòdique­s de retirada de cactus opuntia perquè, a poc a poc, aquestes plantes invasores deixen lloc a les espècies autòctones.

LA FLOR DE LA NIT // D’altra banda, el Servei de Guarderia Rural ha localitzat i retirat un exemplar de mirabajà, conegut com a flor de nit ( Mirabilis jalapa), una planta originària d’Amèrica tropical que va arribar a Espanya de la mà dels conquerido­rs espanyols com a planta ornamental i medicinal.

Actualment és una planta al·lòctona invasora a Austràlia, Nova Zelanda, Sud-àfrica, Estats Units (Califòrnia, Florida), illes Galápagos, Argentina, Xina, Japó i Europa (Regne Unit, República Txeca, Bèlgica, França, Còrsega, Itàlia, Portugal, Espanya), segons l’Atles de les Plantes Al·lòctones Invasores a Espanya. Pel que fa al nostre país, queda acantonada a estacions ruderals i no es considera una espècie amb un fort caràcter invasor que suposa una amenaça per a tàxons autòctons amb interés geobotànic. No obstant aixó, és indubtable que la seua presència genera una interferèn­cia sobre l’ecosistema nadiu, per la qual cosa cal plantejar-se la conveniènc­ia de la seua eliminació en un context general en què es tracta d’evitar l’expansió d’espècies no natives, sobretot a zones protegides o d’alt valor ecològic com és la desembocad­ura del riu Millars.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? El cactus opuntia es de nord Amèrica i Amèrica central que es va introduir al nostre territori com a espècie ornamental.
MEDITERRÁN­EO El cactus opuntia es de nord Amèrica i Amèrica central que es va introduir al nostre territori com a espècie ornamental.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain