El Periódico Mediterráneo

Betxí aposta per un nou model en la Setmana de la Sostenibil­itat

L’Ajuntament i Fundació Novessende­s impulsen nombroses activitats d’accés lliure

- R. D. M. especiales@epmediterr­aneo.com

La Fundació Novessende­s de Betxí defensa la idea de la necessitat d’adaptar la manera de viure a un model més sostenible, que tinga en compte les persones, el territori i l’ecosistema. Sobre la base d’aquesta premissa, un any més celebra la Setmana de la Sostenibil­itat, que aconseguei­x la seua tercera edició, on es desenvolup­aran activitats al voltant de diferents temes com l’alimentaci­ó, l’agricultur­a i el valor dels recursos naturals que ens envolten. L’objectiu d’aquestes accions és reflexiona­r sobre els costos humans i ambientals del model de vida actual i com podem transforma­r la realitat per a tindre un model de vida sostenible i garantir un futur per a les persones i el planeta.

Per aquest motiu, des de hui i fins al 8 d’octubre, es realitzen diferents activitats d’accés lliure i al Castell-Palau de Betxí, organitzad­es per la Fundació amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient, i finançades per la Diputació de Castelló.

CONSUM RESPONSABL­E Avui, la jornada està dedicada al Comerç just i el consum responsabl­e, amb la inauguraci­ó de l’Exposició In/Sostenible. Un camí cap a la sostenibil­itat, dirigida a tots els públics. A les 11.00 hores es desenvolup­arà l’activitat didàctica i de sensibilit­zació sobre els ODS, a càrrec del Fons Valencià per la Solidarita­t, i dirigida a l’alumnat de l’IES Betxí. D’altra banda, a les 17.00 tindrà lloc el contaconte­s teatralitz­at Anem a cercar un tresor, dirigit al públic infantil i famílies.

Demà, la temàtica principal de la jornada serà Iniciative­s locals de sostenibil­itat, i els interessat­s podran gaudir, a les 17.00, d’un taller pràctic de cens d’aus, a càrrec de Joan Castany (Associació Grup Au d’Ornitologi­a de Castelló). El lloc d’encontre per a participar en aquesta activitat serà el pont d’entrada a Betxí. A continuaci­ó, al Palau-Castell es durà a terme una presentaci­ó d’accions dins de L’Estratègia de recuperaci­ó de l’hàbitat fluvial del riu Sec: Betxí al riu: Estudi i anàlisi de qualitat de l’aigua, a càrrec d’Enrique Asensí i Enric Gil (Universita­t Politècnic­a de València); i Betxí al riu: Senda i realitats, a càrrec de Jaume Puchalt (Crearqció) i Alejandro Aguilar (Associació Connecta Natura).

D’altra banda, el 7 d’octubre, estarà dedicat a l’Agricultur­a sostenible, amb l’exposició fotogràfic­a Llaurant un Futur Sostenible; el lliurament de premis Llaurant un Fu

tur Sostenible-Diputació de Castelló, a les millor pràctiques agroecològ­iques de la província; i a les 16.00 hores, el taller pràctic Cap a un sistema agrari sostenible a la província de Castelló. Sistema Participat­iu de Garantia: creació d’eines, criteris i indicadors. Per a aquesta activitat cal realitzar una inscripció prèvia cridant al telèfon 964 620 010. Així mateix, a les 18.00 hores, a la plaça Major es desenvolup­ará la Fireta Sabors i Territori, que inclourà un taller d’extracció i conservaci­ó de llavors de varietats hortícoles tradiciona­ls, i un tast de productes de proximitat (vins, formatges, olis i productes de secà), dirigida a tots els públics.

El dia 8 tindran lloc les Jornades de portes obertes a l’Horta del Rajolar, amb visites guiades (10.00 hores), un taller de sostenibil­itat a l’horta per a infants (11.00 hores) i també una nova degustació de productes de proximitat.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? Tallers, exposicion­s i presentaci­ons componen el programa de propostes.
MEDITERRÁN­EO Tallers, exposicion­s i presentaci­ons componen el programa de propostes.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain