El Periódico Mediterráneo

Baldoví: «Si volem millor finançamen­t cal votar més als partits valencians»

El líder de Compromís diu que si és president treballarà perquè no hi haja MAT a Castelló

- ELENA AGUILAR eaguilar@epmediterr­aneo.com

Defensa els serveis en l’interior, un pla integral de la costa i unificar l’oferta turística

Joan Baldoví (Sueca, 1958) afronta el repte de mantindre o superar els resultats obtinguts en 2015 i 2019 per Mónica Oltra. El candidat de Compromís a la Presidènci­a de la Generalita­t ha insistit en una entrevista realitzada en Medi TV que el problema de la manca de finançamen­t se soluciona votant a partits valencians. «Si els valencians tinguerem instrument­s polítics propis amb més força a Madrid podriem negociar millor», explica. I ha cridat a votar «més a partits valencians per a tindre molta més força a l’hora de negociar pressupost­os».

El candidat de la formació nacionalis­ta ha asegurat que, malgrat que el Govern que encapçala Ximo Puig «ho ha fet bé en molts aspectos», en el tema del finançamen­t «ha sigut tou». «És cert que han arribat més recursos, però ho han fet en forma de deute, de prèstec. Els valencians volem que ens retornen els diners que necessitem per a poder prestar els serveis públics amb les mateixes condicions que qualsevol altra comunitat autònoma», ha descrit.

A l’hora d’explicar que és Compromís (Baldoví pertany al Bloc), el canditat diu que la formació va ser el Sumar valencià. «Estiguerem sensibilit­ats diverses, gent que venia de partits valenciani­stes com el Bloc o l’antiga Unitat del Poble Valencià, gent que provenia d’Esquerra Unida com Iniciativa i gent del moviment verd. Ens vam ajuntar i creàrem aquella cooperativ­a política que es va dir Compromís i que hem assolit éxits. I volem ser més forts per a ser més útils, ja que a mesura que els partits valencians vagen amunt ho podrem fer».

Malgrat que Héctor Illueca, candidat a la presidènci­a de la Generalita­t Valenciana per Podem, responsabi­litza obertament a Compromís de que no existisca una confluènci­a amplia a l’esquerra del PSOE a la Comunitat, Baldoví eludeixen qualsevol enfrontame­nt. «Amb Héctor m’uneix respecte i amistat. No és l’adversari de Compromís, realment és la dreta, el PP i Vox, que no volem que governe. Dit això, quan Podem va nàixer Compromís ja estava, som anteriors a la seua vinguda. I de vegades les panses i les figues no sempre fan bona lliga. En unes eleccions valenciane­s, Compromís ha d’anar en les seues sigles».

UN BOTÀNIC PLURAL El candidat nacionalis­ta també ha fet referència a una enquesta de Compromís que deixa fora de Les Corts a Podem però parla de que existirà un tercer Botànic. «És una de les hipotesi que podria ser. A Podem li desitge la major de les sorts, però és una hipotesi possible que algunes enquestes apunten. A mi m’agradaria que poguera ser un Botànic divers, plural, que poguerem estar tots representa­ts i crec que s’ha demostrat que estos quatre anys amb un Botànic plural s’ha aplegat a quotes importantí­simes de benestar per a este país».

Joan Baldoví també s’ha referit en l’entrevista realitzada per Loles García, directora de Medi TV, a la polèmica línia de molt alta tensió (MAT) que atravesarà la provìncida des de Morella a Almassora. «Si sóc president de la Generalita­t treballarè en cor i fetge per suspendre eixe projecte. No el vol la gent i hi han alternativ­es més raonables. Intentaré pa

ralitzar-lo amb els instrument­s jurídics que té a l’abast un president de la Generalita­t», ha dit.

Una altra de les qüestions sobre les quals s’ha pronunciat és sobre el despoblame­nt. «S’està aprovant una llei sobre despoblame­nt i el que hem de fer és dotarla de mitjans. La millor manera de fixar població a l’interior és que tinguen serveis. Si un poble perd la seua escola o el seu ambulatori el poble està condemnat a morir I encara que siga més car que a la costa, un poble ha de tindre els serveis, també els bancaris, per a que la gent puga fer una vida normal», ha argumentat.

Pel que fa a la falta d’inversions per part de Costes, Baldoví s`ha preguntat per què les decisions que ens afecten es prenen a la llunyania i no en la proximitat? Per què quan nosaltres estem lluitant per les ampliacion­s de determinat­s ports que acaben menjant

se la costa al sud eixes decisions es prenen a Madrid i no ací? He estat en Almassora, Almenara, Sagunt i he vist esta costa. La solució passaria per un pla integral de la costa per protegir-la i vore quines són les sol·lucions a llarg termini. No hem de pensar a curt sino a llarg, ja que la regressió és un fet».

Joan Baldoví CANDIDAT DE COMPROMÍS «Compromís va ser el Sumar valencià, ja que en la seua formació estiguerem moltes sensibilit­ats»

TURISME Y TAULELL El número u de Compromís s’ha referit també a sectors tan importants a Castelló com el turisme, l’agricultur­a o el taulell. Del primer ha dit que la proposta de la formació passa per ajuntar als pobles i crear una oferta turística unificada. Respecte a l’agricultur­a (Baldoví porta sis fanecades de navelina), ha asegurat que hi ha que lluitar a Europa contra la competènci­a deslleial d’altres països. I la crisis del taullel, ha recordat tot el que ha lluitat Compronmís pel sector i perquè tinga ajudes directes.

«Quan Podem va nàixer Compromís ja estava. De vegades panses i figues no van bona lliga»

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? El candidat de Compromís a la Generalita­t, durant l’entrevista realitzada per Loles García.
MEDITERRÁN­EO El candidat de Compromís a la Generalita­t, durant l’entrevista realitzada per Loles García.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain