El Periódico Mediterráneo

L’EASD Castelló és finalista dels XIV Premis Nacionals d’Envàs

El projecte ‘Hexabox’, de Daniel Tena, competeix en el repte d’ITC Embalatge per aquest guardó El projecte pretén reduir l’impacte ambiental i la generació de residus, i fomentar la reutilitza­ció

- N. G. especiales­x@epmediterr­aneo.com CASTELLÓ https://clusterenv­ase.com/premios-nacionales-envase/.

En un context globalitza­t marcat per la transició a una economia circular, cada vegada són necessàrie­s més fórmules noves i sostenible­s per a optimitzar els processos de producció i distribuci­ó. Aquest ha sigut l’eix central dels projectes de la XIV edició dels Premis Nacionals d’Envàs i Embalatge, que ja tenen finalistes.

Un total de 636 alumnes inscrits, de 25 centres educatius, són els que finalment han presentat els seus projectes en els premis, els guardons iniciativa del Clúster d’Innovació en Envàs i Embalatge, que busquen establir un punt de connexió entre els alumnes i les empreses del sector.

EFICIÈNCIA I MINIMALISM­E Molts dels productes alimentoso­s del mercat es comerciali­tzen en envasos, generalmen­t de plàstic i cartó, per a evitar possibles danys durant el procés de distribuci­ó. No obstant això, les empreses participan­ts d’aquesta edició busquen anar més enllà i han plantejat el seu redisseny basant-se en un factor essencial, el minimalism­e.

El projecte finalista de l’EASD Castelló és en el repte d’ITC Embalatge, que busca optimitzar l’envasament de productes com l’humus, les postres làcties o els plats preparats. Per això ha proposat als participan­ts dotar al propi envàs de plàstic de les caracterís­tiques tant funcionals com decorative­s d’aquests elements. Per part d’EASD Castelló ha sigut triat finalista el projecte Hexabox, de Daniel Tena, al costat de Magma, de Mondragon Unibertsit­atea, i Snack GO!,

de l’EASD d’Alacant.

Hexabox és un projecte basat en el disseny d’un envàs alimentari, atractiu i innovador en el punt de venda. Aborda com a principal premissa reduir l’impacte ambiental i la generació de residus, a causa de la dotació del propi envàs de plàstic de les caracterís­tiques funcionals i decorative­s.

La seua estructura hexagonal i la seua geometria simètrica admeten diferents opcions en termes d’apilabilit­at, tant verticalme­nt (mitjançant el relleu de la seua tapa, que permet un ajust tapa/base perfecte) com horitzonta­lment (a causa de l’encaix dels seus laterals, de manera que s’assemble a un rusc d’abelles). La seua adaptabili­tat facilita també el seu magatzemat­ge i transport.

El disseny i ergonomia d’Hexabox faciliten a més les funcionali­tats de l’envàs, ja siga des d’un centre de taula amb diferents sabors d’hummus, fins a un tupper de menjar preparat. Tot això amb la finalitat de reduir l’impacte ambiental i la generació de residus, i fomentar la reutilitza­ció.

PREMIS I PARTICIPAN­TS L’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló ha aconseguit aquest projecte finalista, que competirà amb representa­nts de la Universida­d Politécnic­a de Madrid, la Universida­d de Zaragoza, Mondragon Unibertsit­atea, la Universida­d de Valladolid, l’Escola D’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, Elisava Escola de Disseny i Enginyeria de Barcelona, l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alacant i la Universida­d de Deusto.

Aquests guardons compten amb el suport de Grupo Hinojosa i el centre tecnològic ITENE, així com amb la col·laboració de Ayming, Heura, Caixa Popular, Grupo La Plana, Emsur, Sacmi, Upalet, Siegwerk, Grabalfa i Limitronic, i amb ESIC Business & Marketing School. També són finançats per la Conselleri­a d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalita­t valenciana.

Tots els treballs finalistes es poden veure en https://youtu.be/iiyjc_h_b0q. Els guanyadors dels Premis Nacionals d’Envàs es coneixeran el pròxim 1 de juny en un acte de lliurament que tindrà lloc a València. Tota la informació es troba en

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? Un total de 636 alumnes, de 25 centres educatius, són els que finalment han presentat els seus projectes.
MEDITERRÁN­EO Un total de 636 alumnes, de 25 centres educatius, són els que finalment han presentat els seus projectes.
 ?? ?? El projecte ‘Hexabox’ és un disseny alimentari funcional i que aposta per la reutilitza­ció.
El projecte ‘Hexabox’ és un disseny alimentari funcional i que aposta per la reutilitza­ció.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain