El Periódico Mediterráneo

El sector vitiviníco­la reutilitza les deixalles

Creen caixes de plàstic compostabl­es a partir de les restes de la vinya

- N. G.

La Cooperativ­a La Vinya, l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) i l’Institut de Conservaci­ó i Millora de l’Agrodivers­itat Valenciana de la Universita­t Politècnic­a de València estan duent a terme el projecte Raspons, que permet reaprofita­r els subproduct­es agrícoles que genera l’elaboració de vi per a millorar la competitiv­itat del propi sector, mitjançant el desenvolup­ament de productes sostenible­s i innovadors.

En paraules de la investigad­ora líder en Agricultur­a i Mig Aquàtic en Aimplas, Chelo Escrig, «la valoritzac­ió dels subproduct­es derivats del vi sorgeix de la necessitat de trobar una alternativ­a viable que oferisca a aquests productes de deixalla una segona oportunita­t». «A través de Raspons li la donem en forma de productes compostabl­es, com caixes i estotjos, que es poden utilitzar en el celler per a introduir les botelles per a la seua comerciali­tzació», assenyala.

Els nous productes plàstics han de ser compostabl­es i mantindre les propietats mecàniques requerides. Al mateix temps, es reduiria el cost en la matèria primera dels productes de cartó tradiciona­ls en substituir-los per subproduct­es de la indústria vitiviníco­la. Així, en el projecte Raspons s’estan obtenint Wood Plastic Compounds (WPC), compostos de plàstic símil cartó, compostabl­es i semirígids, a partir de biopolímer­s i de subproduct­es agrícoles amb alt contingut en cel·lulosa. A més, la utilitzaci­ó dels extractes de les restes sòlides del premsatge del raïm com a additius-colorants permetrà acolorir o tintar les làmines símil cartó d’una forma sostenible.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? La investigad­ora líder en Agricultur­a i Mig Aquàtic en Aimplas, Chelo Escrig.
MEDITERRÁN­EO La investigad­ora líder en Agricultur­a i Mig Aquàtic en Aimplas, Chelo Escrig.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain