El Periódico Mediterráneo

Alliberen més de 600 amfibis autòctons als parcs naturals

L’objectiu de l’acció impulsada per la Generalita­t és reforçar la seua presència a aquests espais En 2023 van reintrodui­r un total de 480 exemplars d’ofegabous i 130 granotes en 14 punts d’aigua

- R. D. M. especiales@epmediterr­aneo.com CASTELLÓ

LLa Conselleri­a de Medi Ambient, Aigua, Infraestru­ctures i Territori va soltar recentment més de 600 amfibis autòctons per a reforçar la seua presència als parcs naturals de la Comunitat Valenciana, amb especial incidència als de la Serra d’Espadà, Mariola, Túria, Calderona i Sot de Chera. El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, va indicar que en 2023 van alliberar «480 exemplars d’ofegabous i 130 granotes, en 18 soltes i en 14 punts d’aigua».

Les soltes es van dur a terme principalm­ent pel personal del Centre Aqüícola del Palmar (CAEP), els parcs naturals de la Comunitat Valenciana i agents mediambien­tals i, en alguns casos, en col·laboració amb altres entitats.

PLA // Aquests treballs donen continuïta­t al projecte LIFE Amfibis, així com al pla d’acció per a la conservaci­ó d’hàbitats aquàtics d’interés per a la conservaci­ó de la biodiversi­tat. Mérida va destacar que «aquestes actuacions són rellevants» en la mesura que han donat a conéixer «els amfibis autòctons al públic, en col·laboració amb diferents col·lectius». «Hem aconseguit que molta gent s’implique, i, fins i tot, que des d’ajuntament­s, associacio­ns i fundacions es facen tolles a propòsit per a alliberar els exemplars que es crien als centres de la Generalita­t», va aprofundir.

MOSTREJOS Durant 2023 es va fer mostreig en quaranta punts d’aigua, 12 dels quals són reserves de fauna silvestre. A aquests espais es van sumar quatre noves poblacions d’ofegabous, tritó catalogat com a vulnerable, i es va detectar també la granoteta de Sant Antoni, espècie que no es trobava a la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, la Fundació Oceanogràf­ic va marcar 96 exemplars d’ofegabous amb xip en tres localitats del medi natural, on s’han recuperat tres, marcats en anys anteriors, la qual cosa ha permés obtindre una valuosa informació sobre creixement, longevitat i desplaçame­nt dels exemplars.

ESPÈCIES EXÒTIQUES / A més, durant aquest any s’han erradicat les espècies exòtiques de dos tolles (Culla i Vilamarxan­t). Després de l’eliminació de més de 50.000 peixos exòtics, s’hi han reintroduï­t exemplars d’ofegabous.

El director general va explicar que «han participat en les soltes i les tasques de conservaci­ó d’amfibis més de 400 persones i 11 entitats, accions que s’han dut a terme als parcs naturals de la Serra de Mariola, Túria, la Serra d’Espadà, la Serra Calderona i Chera/Sot de Chera, a més d’altres enclavamen­ts fora dels parcs en els quals es treballa amb associacio­ns i fundacions», va concretar.

AMENAÇA La Comunitat Valenciana té nou espècies d’amfibis, tres de les quals estan incloses en l’última revisió del Catàleg valencià de fauna amenaçada en perill d’extinció: l’escassa granota pintada meridional ( Discogloss­us galganoi); i com a vulnerable el gripau d’esperons ( Pelobates cultripes) i l’ofegabous ( Pleurodele­s waltl), del qual es realitza reproducci­ó en captivitat des de 1996 a les instal·lacions del Centre Aqüícola del Palmar (CAEP).

 ?? ??
 ?? ?? L’alliberame­nt es va dur a terme en diferents llocs i els voluntaris de la Fundació Oceanogràf­ic van marcar 96 ofegabous.
L’alliberame­nt es va dur a terme en diferents llocs i els voluntaris de la Fundació Oceanogràf­ic van marcar 96 ofegabous.
 ?? MEDITERRÁN­EO ??
MEDITERRÁN­EO

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain