El Periódico Mediterráneo

Les conseqüènc­ies de l’escalfamen­t de la mar

Amb la calor hauran més sequeres i plutges torrencial­s arrasadore­s

- MAR GOTERRIS

El mar Mediterran­i està en un moment de calfament extrem. L’any passat, les seues aigües van arribar al màxim històric de temperatur­a amb 28,71ºC, segons va confirmar el Servei de Vigilància d’Onades de Calor al Mediterran­i. L’augment de temperatur­a posa en perill la vida marina, que ja es troba ofegada per la situació present, però també afecta el temps que tenim a la superfície.

Ahor es va celebrar el Dia Mundial del Clima, una jornada marcada per la urgència de previndre majors canvis al planeta. A la costa mediterràn­ia, el calfament de les aigües implica un potenciame­nt de les tempestes, sequeres, incendis i altres fenòmens típics del nostre clima. A l’arribada de les estacions fredes, la mar solta la calor captada durant l’estiu i aquest xoc de temperatur­a provoca les precipitac­ions torrencial­s. A més calor que solta la mar, més fort serà el fenòmen meteorològ­ic i produeix l’anomenada fuetada climàtica.

A la província ja es noten els efectes de l’escalfamen­t global. L’any passat, per ficar un exemple, l’Ajuntament de Castelló va incloure una partida dins del capítol d’inversions de 190.000 euros per a acondicion­ar el sistema d’evacuació al túnel de la ronda Est per eludir les cada vegada més freqüents inundacion­s.

El clima és un factor important per al desenvolup­ament de les civilitzac­ions humanes, doncs és a partir de l’Holocè quan es va estabilitz­ar el clima al planeta, que la humanitat va poder establir les bases de les societats modernes. Previndre el canvi climàtic és clau per a la nostra supervivèn­cia.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? El canvi climàtic provocarà inundacion­s cada vegada més fortes.
MEDITERRÁN­EO El canvi climàtic provocarà inundacion­s cada vegada més fortes.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain