El Periódico Mediterráneo

L’avifauna disminueix un 17% en terrenys de pasturatge al país

En els mitjans urbans el descens va ser del 14% entre 2002 i 2021, segons un estudi

- R. D. M. especiales@epmediterr­aneo.com CASTELLÓ

L’avifauna va disminuir un 17% en pasturatge­s, un 14% en mitjans urbans i un 8% en agrícoles, en el període que va des de 2002 a 2021, mentres que va augmentar un 15% en mitjans arbrats i forestals, segons els resultats del programa de seguiment d’aus comunes de SEO/BirdLife (Sacre).

L’estudi arreplega dades de 14 hàbitats i de les 109 espècies d’aus més comunes d’entre les 288 que crien habitualme­nt en territori espanyol, durant quasi tres dècades. Per a confeccion­ar-ho, l’ONG ha comptat amb informació d’una mica més de 17.000 estacions de cens repartides per tots els ambients i amb una base de dades entorn dels 16 milions de registres.

La investigac­ió mostra que l’avifauna analitzada va disminuir en un 2,5%. De les 109 espècies estudiades, 40 no van manifestar tendències significat­ives, mentres que altres 42 van tindre una tendència negativa significat­iva i només 23 espècies van registrar una tendència positiva.

Per ambients, l’anàlisi registra en els pasturatge­s un descens en les poblacions d’aus del 17%, dada que associa «a la successió ecològica i canvis en la ramaderia». D’altra banda, apunta a un descens del 8% en els mitjans agrícoles i que podria vincular-se amb fac

tors com l’abandó de pràctiques tradiciona­ls, la intensific­ació agrícola i l’ús de plaguicide­s, especialme­nt en els cultius herbacis.

L’estudi indica que en els ambients urbans l’avifauna va experiment­ar una caiguda del 14% influencia­da «molt probableme­nt» pel desenvolup­ament urbà i l’edificació moderna, que maximitza l’eficàcia energètica eliminant l’existència d’orificis en les construcci­ons i grau de contaminac­ió, entre altres conseqüènc­ies.

INCREMENT Paral·lelament, l’estudi detalla que l’avifauna de mitjans arbrats i forestals va registrar un increment poblaciona­l del 15%, especialme­nt entre 2006 i 2012, i creu que este creixement va estar «probableme­nt» a causa

de l’augment de l’arbratge i la regeneraci­ó forestal lligada a l’abandó del medi rural per part de les persones. Encara així, l’ONG especifica que en els boscos caducifoli­s van augmentar un 9%, els esclerófil­s, com els alzinars, van disminuir un 7%.

En total, el canvi acumulat per al conjunt de totes les espècies varia entre el -56% i +60% entre 2002 i 2021. Els canvis varien molt entre les diferents espècies com entre diferents hàbitats per a cadascuna d’elles. De fet, algunes espècies del mateix gènere i que utilitzen hàbitats diferents van mostrar tendències contràries. Per a l’ONG, les dades corroboren que els problemes de conservaci­ó per a una espècie tenen més pes en uns ambients que en uns altres.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? L’estudi arreplega dades de les 109 espècies d’aus més comunes a Espanya.
MEDITERRÁN­EO L’estudi arreplega dades de les 109 espècies d’aus més comunes a Espanya.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain