El Periódico Mediterráneo

Els inicis de la ‘Nouvelle Vague’

La Filmoteca Valenciana programa un cicle sobre el principi del moviment cinematogr­àfic francès El Teatre del Raval de Castelló acull totes les projeccion­s des de hui i fins al dia 22 de maig

- N. CRUZ mediterran­eo@elperiodic­o.com CASTELLÓ

La Filmoteca Valenciana presenta a Castelló un cicle sobre els inicis de la Nouvelle Vague francesa, un moviment que va suposar una revolució estètica i conceptual sense precedents dins del món del cinema a la fi de la dècada dels 50.

El cicle rastreja els primers passos dels seus autors més emblemàtic­s en versions restaurade­s i està conformat per 12 curtmetrat­ges, agrupats en tres programes, i dos llargmetra­tges: el clàssic Vivre sa vie (1962), de Jean-Luc Godard, i L’eau à la bouche (1960), de Jacques Doniol-Valcroze, una pel·lícula inèdita a Espanya.

La Nouvelle Vague és la denominaci­ó que la crítica, i especialme­nt la revista Cahiers du Cinéma, va utilitzar per a designar un nou grup de cineastes francesos sorgit a la fi de la dècada dels cinquanta, com un moviment de reacció con

tra les convencion­s i les estructure­s narratives del cinema de l’època. Esta nova generació de cineastes va postular com a màxima aspiració la llibertat d’expressió i la llibertat tècnica dins de la producció cinematogr­àfica.

El cicle s’inicia hui, a les 19.00 hores, amb un programa de quatre curts de ficció dirigits per tres cineastes fonamental­s en la constituci­ó del nou moviment: François Truffaut, Jean-Luc Godard i Jacques Rivette. Concretame­nt, seran: Une histoire d’eau (1958), de François Truffaut i JeanLuc Godard, l’única pel·lícula que van dirigir junts; Le coup du berger (1959), dirigida per Jacques Rivette i escrita per Claude Chabrol en col·laboració amb Rivette; Charlotte et són jules (1960), de Jean-Luc Godard, un homenatge a Jean Cocteau; i Tous les garçons s’appellent Patrick (1959), de Jean-Luc Godard.

El 17 d’abril projectara­n un programa de quatre curts documental­s: Ô saisons, ô chateaux (1958),

d’Agnès Varda; La sixième face du pentagone (1968), de Chris Marker i François Reichenbac­h; L’amour existe (1961), de Maurice Pialat; i Toute la mémoire du monde (1956), d’Alain Resnais. Esta segona sessió està constituïd­a per quatre curts dirigits per autors en la perifèria de la Nouvelle Vague: Agnès Varda, Alain Resnais i Chris Marker, els tres cineastes més destacats de l’anomenada rive gauche, i Maurice Pialat. Tots ells s’inscriuen en l’heterogeni camp de la no ficció, des de l’assaig poètic fins al documental social i divulgatiu.

MÉS CURTS El 8 de maig es durà a terme un tercer programa de curts de ficció i documental­s. Dins d’este últim bloc projectara­n Le chant du styrène (1958), d’Alain Resnais, una pel·lícula industrial per encàrrec que el seu director convertix en un film líric i surrealist­a, i Les veuves de 15 ans (1965), de Jean Rouch, una aproximaci­ó a la societat parisenca a través de les

aventures de dos xiques.

També està programada Janine (1961), de Maurice Pialat, sobre la conversa de dos hòmens en la qual descobrixe­n que estan parlant de la mateixa dona sense saber-ho, i À la mémoire du rock (1963), de François Reichenbac­h, una recreació de l’atmosfera dels concerts de principis dels seixanta a França amb actuacions de Johnny Hallyday, entre altres.

DOS LLARGMETRA­TGES El 15 de maig, a les 19.00 hores, la Filmoteca Valenciana oferirà al Raval Vivre sa vie, de Jean-Luc Godard. Premi especial del jurat i premi de la crítica en la Mostra de Venècia, una de les pel·lícules fonamental­s en la filmografi­a del cineasta parisenc i de tota la Nouvelle Vague.

Finalment, el dia 22 es podrà veure L’eau à la bouche, òpera prima inèdita a Espanya d’un dels fundadors de la revista Cahiers du Cinéma

i un dels pioners de la Nouvelle Vague, Jacques Doniol-Valcroze.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? El cicle, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, inclou algunes pel·lícules poc conegudes o inèdites a Espanya com el film de Jacques Doniol-Valcroze ‘L’eau à la bouche’ de 1960.
MEDITERRÁN­EO El cicle, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, inclou algunes pel·lícules poc conegudes o inèdites a Espanya com el film de Jacques Doniol-Valcroze ‘L’eau à la bouche’ de 1960.
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain