El Periódico Mediterráneo

L’electrific­ació arriba als ports marítims per a quedar-se

Iberdrola presenta les possibilit­ats amb les que compten aquestes importants infraestru­ctures per a la seua descarboni­tzació

- N. G. Castelló

L’energia verda ha arribat al transport marítim per a quedarse. Cada vegada són més els ferris d’esbarjo que funcionen amb electricit­at i les instal·lacions que alimenten els motors dels vaixells de càrrega mentre romanen atracats en els ports comercials.

Encara que sovint queda eclipsat per altres mitjans de transport en el que a impacte mediambien­tal es refereix, el marítim no ha de passar a segon pla. Els vaixells empleen combustibl­es fòssils i també contaminen. Es dona en ells una paradoxa, doncs, encara que són el mitjà més eficient, quant a consum de combustibl­e per tona transporta­da, transporte­n moltes tones. Segons la Fundació Oceana, més del 90% del comerç mundial es realitza per mar. Agrupa unes 90.000 embarcacio­ns, responsabl­es de més del 3% de les emissions de CO .

L’electrific­ació de ports estaria associada amb «canvis en la qualitat de l’aire i beneficis per a la salut», assegura un informe de la Universita­t de Delaware per al govern dels EUA. Afig que els beneficis no serien només ambientals: pot millorar l’economia (que per a 2050 podria créixer un 5% en eixes zones) i augmentar l’ocupació. Un altre estudi, realitzat per experts de la Universita­t de Yale, conclou que «l’electrific­ació en els ports condueix a una disminució d’entre un 8 i un 13% en les emissions de tots els contaminan­ts».

Iberdrola ha presentat en la Comunitat les possibilit­ats amb les quals compten els ports esportius per a iniciar els seus processos d’electrific­ació, que consisteix­en en la realitzaci­ó d’una anàlisi preliminar de les necessitat­s i càlcul de la seua petjada de carboni, passant per l’execució de solucions intel·ligents de descarboni­tzació i sostenibil­itat (autoconsum, punts de recàrrega per a vehicles i vaixells , electrific­ació de la calor, eficiència energètica), així com subministr­ar al client electricit­at amb garantia d’origen renovable i altres solucions que puguen ajudarlos a ser més sostenible­s.

Menys contaminac­ió

Quant als ports comercials, la firma començarà a implantar en tres instal·lacions d’Espanya una nova infraestru­ctura OPS ( Onshore Power Supply) per a proveir, a partir d’energia renovable, les demandes elèctrique­s dels vaixells atracats i reduir els seus nivells de contaminac­ió. La iniciativa d’Iberdrola Espanya compta amb el suport del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través del Programa de Suport al Transport Sostenible i Digital, en el marc del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a, finançat pels fons Next Generation de l’UE. El sistema permet la connexió dels vaixells a la xarxa elèctrica terrestre durant la seua estada en port, de manera que els motors auxiliars que utilitzen per als sistemes auxiliars puguen mantindre’s apagats durant el temps que el vaixell roman atracat per a la càrrega i descàrrega.

 ?? ?? Imatge de la presentaci­ó que va dur a terme Iberdrola en un dels ports de la Comunitat Valenciana.
Imatge de la presentaci­ó que va dur a terme Iberdrola en un dels ports de la Comunitat Valenciana.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain