El Periódico Mediterráneo

Fongs i cobertes vegetals per al control de la mosca de la fruita

Personal investigad­or de la Universita­t de Còrdova, l’UJI i Tragsa han demostrat l’eficàcia d’aquest sistema mixt per al control de plagues

- R. D. M. Castelló

Davant la necessitat de cercar alternativ­es a l’ús de fitosanita­ris de síntesi química pel seu elevat impacte ambiental, els grups d’investigac­ió AGR-163 Entomologi­a Agrícola de la Universita­t de Còrdova (UCO) i Bioquímica i Immunitat Vegetal de l’UJI fa anys que cerquen alternativ­es per al control de plagues que afecten els cultius.

En aquesta ocasió, ho fan amb l’ús de fongs entomopatò­gens, que infecten i causen malalties als insectes, i mitjançant la introducci­ó de cobertes vegetals que augmenten les poblacions d’artròpodes depredador­s. Fins ara no s’havien publicat assajos de camp que combinaren totes dues estratègie­s.

En l’estudi, dirigit pel professor Josep Jaques de l’UJI, han participat Meelad Yousef Yousef, Inmaculada Garrido Jurado i Enrique Quesada Moraga (de l’UCO i especialis­tes en l’estudi de l’ús d’aquests fongs com a bioinsecti­cides) i Joaquín Cruz Miralles i María Victoria Ibáñez Gual, de l’UJI.

L’equip ha provat que l’ús combinat de fongs entomopatò­gens i cobertes vegetals ajuda a reduir plagues com la mosca de la fruita, actuant sobre els estats edàfics de la vida de l’insecte i evitant que arriben a una fase adulta. Obri noves vies d’estudi en l’àmbit de la lluita contra les plagues, un dels grans reptes als quals s’enfronta el camp en un context d’emergència climàtica en el qual les normatives i estratègie­s públiques estan centrades a cercar alternativ­es respectuos­es amb el medi ambient.

El treball de camp es va desenvolup­ar en un hort de cítrics situat a les Alqueries. Alguns dels arbres, aïllats en gàbies, van rebre un tractament amb herbicida per a mantenir el sòl nu, mentre que uns altres es van cobrir amb Lolium

arundinace­um, una espècie farratgera de la família de les gramínies. A continuaci­ó, es va utilitzar una soca del fong Metarhiziu­m brunneum de la col·lecció de la Universita­t de Còrdova, que es va aplicar tant en el sòl nu com en el de la coberta vegetal. També es van deixar uns altres sense tractament fúngic, a fi d’observar com responien als tractament­s per separat i també a l’ús combinat de tots dos.

En paral·lel, es van alliberar en cada arbre, enterrades en el sòl, un total de cent larves de mosca de la fruita, procedents de la biofactori­a de mascles estèrils situada a Cau

dete de las Fuentes, i es van introduir paranys de caiguda per a capturar i identifica­r els possibles depredador­s terrestres de la mosca que estaven presents a l’interior de les gàbies. En concret, es van identifica­r exemplars d’escarabats, formigues, aranyes i tisoretes.

L’anàlisi de les dades extretes va evidenciar una major eficàcia del tractament fúngic en les gàbies que amb coberta vegetal. Així, la infecció d’exemplars adults que van emergir del sòl va oscil·lar des del 5,1% per al sòl nu tractat amb el fong fins al 67,3% per al sòl que comptava amb coberta vegetal.

Fins ara no s’havien publicat assajos de camp que combinaren totes dues estratègie­s

 ?? Álex Pérez ?? L’anàlisi va evidenciar una major eficàcia del tractament fúngic en les gàbies que tenen coberta vegetal.
Álex Pérez L’anàlisi va evidenciar una major eficàcia del tractament fúngic en les gàbies que tenen coberta vegetal.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain