El Periódico Mediterráneo

Més investigac­ió i suport a les dones autistes en procés de maternitat

Un estudi de la Universita­t Jaume I publicat en la revista ‘Autism in adulthood’ recolza les necessitat­s detectades en aquest grup

- R. D. M. UJI autistasmu­jeres@gmail.com.

Un article de l’UJI publicat en la revista Autism in adulthood ha recollit algunes de les necessitat­s detectades en dones autistes respecte a la maternitat, entre les quals hi ha l’escassetat de profession­als amb coneixemen­ts actualitza­ts per a identifica­r l’autisme, brindar una millor atenció individual­itzada o la conveniènc­ia d’una xarxa de suport que afavorisca la transició a l’experiènci­a de ser mares.

L’article Until I had my son, I did not realise that these characteri­stics could be due to autism: motherhood and family experience­s of Spanish

autistic mothers, firmat per la professora i investigad­ora Irene García Molina i l’estudiant del Màster en Intervenci­ó i Mediació Familiar, Mónica Cortés Calvo, recull l’experiènci­a de nou dones autistes espanyoles (set mares i dues que volen ser mares), d’entre 29 i 58 anys, que van respondre en una entrevista a preguntes obertes sobre maternitat i vida en parella, que van ser avaluades sota un enfocament qualitatiu. La selecció de les participan­ts es va fer a través de cinc de les fundacions d’autisme més importants d’Espanya.

Les temàtiques en què van coincidir la major part de les entrevista­des van estar relacionad­es amb la necessitat de comptar amb profession­als sanitaris que sàpiguen identifica­r l’autisme, ja que la majoria d’elles van ser diagnostic­ades després que els seus fills o algun altre familiar (i en algun cas, la família va dubtar del diagnòstic) i la importànci­a d’una bona relació familiar (parella i fills) durant el procés de diagnòstic és clau per tal d’augmentar l’autoaccept­ació.

En opinió de les investigad­ores,

«és important la col·laboració dels diferents col·lectius en la investigac­ió d’aquests temes (dones, família i profession­als sanitaris) per a conèixer les seues prioritats i oferir-los una atenció més personalit­zada, des de l’embaràs fins a la criança dels fills».

Els resultats de la mostra, encara que no és representa­tiva pel nombre d’entreviste­s, serveixen com a punt de partida per a futurs estudis. Les investigad­ores no han trobat cap investigac­ió anterior sobre les experiènci­es i necessitat­s de les dones autistes espanyoles que són o volen ser mares i les relacions amb els seus fills. Les que hi ha estan centrades en els xiquets o xiquetes o són de països amb una cultura diferent de l’espanyola.

El projecte Mares autistes: embaràs, part, lactància i criança: la maternitat en les dones autistes, conduït per la professora García Molina, del grup d’investigac­ió Develop (Desenvolup­ament i Contextos Educatius), continua la investigac­ió. Les interessad­es a participar en l’estudi poden escriure a

 ?? ?? Las autores de l’article, Irene García Molina i Mónica Cortés Calvo.
Las autores de l’article, Irene García Molina i Mónica Cortés Calvo.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain