El Periódico Mediterráneo

El festival Early Music Morella oferirà 12 concerts

La sala de premsa de l’edifici del Rectorat de la Universita­t Jaume I acollirà el dilluns la presentaci­ó del certamen a Castelló

- N. C. Morella

El festival Early Music Morella, que organitza l’Associació Cultural Comes, se celebrarà del 19 al 25 de juliol sota el lema Ritual i s’endinsarà en el món espiritual, de la tradició, el costum, la festa, la llegenda i el folklore, elements clau en la cultura humana que es transmeten de generació en generació i reflectixe­n les creences i valors d’una comunitat.

Esta edició coincidix amb el 55é Sexenni de Morella, una festivitat que s’inicià en 1673 quan les autoritats civils de la ciutat, a petició del poble, van jurar un vot a la Verge de Vallivana en senyal d’agraïment després de deslliurar-se d’una terrible plaga de pesta l’any anterior.

La cita albergarà 12 concerts i nombroses propostes complement­àries. I el curs, en la seua vessant formativa a càrrec de prestigios­os músics, comptarà amb classes de cant (gregorià, renaixenti­sta, barroca, sefardita i arabo-andalusina), alta capella, flautes, contrapunt improvisat, cor i direcció coral, òrgans i teclats històrics, vihuela d’arc, viella, viola de gamba, música de cambra, vihuela de mà, tiorba, guitarra; així com d’interpreta­ció de música tradiciona­l, amb música modal i andalusina (kanun i oud); ritme i música persa; rondalla, dolçaina i llengüeta doble; i tallers de dansa, dinàmica i expressió corporal; i escola medieval per a xiquets.

Presentaci­ó a Castelló

El festival i curs profession­al de música medieval i renaixenti­sta es presentarà a Castelló, Madrid i Barcelona, després de fer-ho recentment a les ciutats de Fes i Rabat al Marroc i a Algèria coma va avançar Mediterrán­eo. En estos actes, que comptaran amb destacades personalit­ats, donaran a conéixer la programaci­ó d’esta XIII edició, amb els quals el certamen continua impulsant la seua internacio­nalització i donant a conéixer este esdevenime­nt cultural reconegut amb el prestigiós segell de qualitat EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

La presentaci­ó a Castelló se celebrarà el dilluns, a les 13.30 hores a la sala de premsa de l’edifici del Rectorat de la Universita­t Jaume I (UJI), i intervindr­an Carmen Lázaro, vicerector­a de Cultura de l’UJI; Javier Amela i Ruth Martí

nez, regidors de Festes i Tradicions, i de Cultura de l’Ajuntament de Morella; i Carles Magraner i Ángela García, director artístic i coordinado­ra artística de l’Early Music Morella.

Per a l’ocasió, Capella de Ministrers, conjunt dirigit pel propi Magraner actuarà amb el programa Nómadas, un diàleg entre cultures d’orient i occident.

Festival de referència

«Tenim com a objectiu consolidar l’Early Music Morella com un festival de referència a Europa i el Magreb amb una programaci­ó

que reunix a reconeguts artistes i intèrprets de música antiga i tradiciona­l, així com a intel·lectuals i grans coneixedor­s d’estos àmbits musicals», assegura Carles Magraner. «El segell de qualitat de l’Associació Europea de Festivals ens indica que estem en el bon camí», subratlla el director artístic i musicòleg. «La presència any rere any de desenes de joves músics nacionals i internacio­nals, amb alumnes becats d’Algèria i el Marroc, ens anima a potenciar la nostra proposta pedagògica», finalitza el director artístic en valorar el creixement del certamen.

La XIII edició de la cita seguix la seua vessant formativa a càrrec de músics de gran renom

 ?? Mediterrán­eo ?? Morella tornarà a ser durant l’estiu, del 19 al 25 de juliol, capital de la música antiga amb concerts i tallers.
Mediterrán­eo Morella tornarà a ser durant l’estiu, del 19 al 25 de juliol, capital de la música antiga amb concerts i tallers.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain