La mobilitat elèctrica és clau en la transició energètica
Iberdrola fa una ferma aposta a la província de Castelló i la seua aplicació ‘Recàrrega Pública d’Iberdrola’ ja compta amb 100 punts
El canvi cap a un model resilient i respectuós amb el medi ambient implica tres pilars fonamentals: el desplegament d’energies renovables, l’impuls de la innovació tecnològica i l’electrificació de l’economia, i el transport i l’edificació. Per tant, la mobilitat elèctrica és una peça essencial del puzle de la transició energètica i ofereix grans avantatges sostenibles enfront dels cotxes de combustió.Es tracta d’una tecnologia neta que ajuda a reduir les emissions de gasos contaminants i millora la qualitat de l’aire a les ciutats, ja que els vehicles elèctrics no emeten diòxid de carboni ni altres contaminants. Aquest efecte és encara més sostenible si els vehicles elèctrics s’impulsen amb energia renovable.
Entre els principals reptes d’aquesta mobilitat destaquen quatre àrees clau en les quals se centren els actuals avanços tecnològics en el sector: l’autonomia, la recàrrega, el reciclatge i l’emmagatzenatge energètic.
Autonomia de les bateries
En l’actualitat, el ràtio d’autonomia dels vehicles de gamma mitjana oscil·la entre 250 i 400 quilòmetres. En aquest sentit, augmentar el temps de circulació dels vehicles sense necessitat de càrrega millora exponencialment la seua usabilitat.
Infraestructura de recàrrega
A Espanya, en els últims anys, la infraestructura de recàrrega creix a un ritme superior que la pròpia venda de vehicles elèctrics, per la qual cosa hui hi ha suficients punts per a recarregar el parc de vehicles 0 emissions al país. En aquest punt, les millores s’han de centrar en aquelles zones més despoblades de punts de recàrrega, que coincideixen principalment amb les ciutats amb menor població i també les zones rurals. En aquesta línia, una altra de les necessitats fonamentals seria millorar en l’eficiència i la rapidesa a l’hora de recarregar.
Reciclatge i emmagatzematge
A mesura que augmenta el nombre de vehicles elèctrics en funcionament, ascendeix la quantitat de bateries que necessitaran ser reciclades en el futur. Desenvolupar mètodes eficients de transformació i reutilització és essencial per a minimitzar l’impacte ambiental.
L’ús d’energies renovables suposa un repte, ja que molts vehicles elèctrics es carreguen a la nit, quan la producció d’aquestes fonts d’energia disminueix. En aquest sentit, es necessiten bateries d’emmagatzematge d’energia renovable cada vegada més eficients per a adaptar-se a les corbes de demanda dels vehicles.
Mobilitat sostenible
Iberdrola està duent a terme una ferma aposta per la mobilitat sostenible, com a conseqüència del seu compromís amb un futur fonamentat en la transició energètica i les energies verdes.
Un exemple d’aquest desenvolupament és la seua aplicació Recàrrega Pública d’Iberdrola, la qual ja compta a la província de Castelló amb al voltant de 100 punts de recàrrega disponibles per als usuaris i pròximament té prevista la posada en marxa de més de 30. En aquesta app, els usuaris poden trobar fàcilment tant estacions de càrrega de la pròpia companyia com d’altres operadors, i des d’ella es geolocaliza el carregador, i es pot comprovar la seua operativitat en temps real, sempre amb energia 100% verd procedent de fonts de generació renovable.