El Periódico Mediterráneo

L’UJI acull l’acte central del Dia Internacio­nal de la Llum 2024 a Espanya

Xarrades, demostraci­ons i tallers es desenvolup­en fins al 18 de maig per a commemorar aquesta data

- R. D. M. Castelló

L’UJI acull avui l’acte central de la commemorac­ió del Dia Internacio­nal de la Llum a Espanya, a la Llotja del Cànem, que presidiran la presidenta del DIL a Espanya, María Josefa Yzuel, i la rectora de la Jaume I, Eva Alcón, acompanyad­es per l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco, i el director general de Ciència i Investigac­ió de la GVA, Rafael Sebastián.

A les 10.30 hores, el professor de la Universita­t d’Alacant, Augusto

Beléndez, parlarà sobre Holografia: art, ciència i tecnologia amb la llum. A continuaci­ó lliuraran els premis del concurs de fotografia digital. A més, a la planta baixa de la Llotja hi haurà diverses demostraci­ons, com el cub dicroic, el calidoscop­i de gran format o la matriu de plaques zonals, sota el títol Sorpreses amb llum, perquè el públic sàpiga el paper crucial de la llum en el món actual.

Durant la setmana del 13 al 18 de maig tenen lloc a tot el territori nacional diverses activitats per transmetre a la població la importànci­a d’aquest fenomen a la vida del planeta i les últimes tec

nologies vinculades a ell. A Castelló, les activitats han estat organitzad­es pel Grup d’Investigac­ió en Óptica (Groc-UJI) i el Comitè Espanyol del DIL, amb la col·laboració de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, el Servei de Comunicaci­ó i Publicacio­ns, el Vicerector­at de Cultura, Llengües i

Societat, així com altres serveis i unitats universita­ris.

La commemorac­ió va començar el dilluns, dia 13, amb la participac­ió de més d’una trentena de persones en la carrera El fotó més ràpid en el Campus de Riu Sec. L’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experiment­als va obrir dimarts les seus portes per acollir dues conferènci­es de l’artista Pascual Arnal i el professor de la Universita­t Politècnic­a de València Carles Milian.

A més, en els laboratori­s de Física de l’UJI van tenir lloc tallers per experiment­ar amb la llum, organitzat­s pel Grup d’Estudianta­t d’Òptica de Castellón (OCAS), centres de formació preunivers­itària i grups i instituts d’investigac­ió de la UJI. A més, va haver una mostra de pòsters de la Societat Internacio­nal per l’Òptica i la Fotònica, amb perfils d’investigad­ores i tecnòlogue­s, traduïts al valencià per l’Àrea de Dona, Óptica i Fotònica de la Societat Espanyola d’Òptica.

Ahir, dins dels actes programats en el Festival Pint of Science, la investigad­ora i directora de l’INIT, Inmaculada Remolar, i l’investigad­or Armin Lenz van fer dos monòlegs dedicats a la llum en el pub Dublin House. Les activitats finalitzar­an el 18 de maig amb un taller de cianotipia. La inscripció està oberta fins al 17 de maig fins completar l’aforament.

 ?? Marta Serrano ?? Alumnat del CEIP Enriqueta Agut durant els tallers de dimarts.
Marta Serrano Alumnat del CEIP Enriqueta Agut durant els tallers de dimarts.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain