El Periódico - Català - On Barcelona

- Cine

L’obra mestra d’Alfonso Cuarón es va estrenar fa dos dies als cines, i divendres que ve estarà disponible a Netflix

-

Roma (foto): l’obra mestra d’Alfonso Cuarón.

Quan un director aconseguei­x el tipus d’èxit planetari que Alfonso Cuarón va aconseguir amb Gravity (2013) es guanya el dret a fer la seva següent pel·lícula exactament com li vingui de gust. I això no només explica que Roma es compongui de 135 minuts de metratge rodats en blanc i negre i parlats parcialmen­t en llengua indígena; també que sigui una obra tan rabiosamen­t personal que,

mentre un contempla la pantalla, gairebé se sent un intrús, com si estigués tafanejant una cosa que realment no el concerneix.

Cuarón l’ha concebut com una gran remembranç­a, una oda a la seva pròpia infància i en especial a les tres dones que la van marcar: la seva mare, la seva àvia i, molt en especial, l’empleada domèstica. De fet, part de la grandesa de la pel·lícula està en la generosita­t amb què posa al centre del relat una dona, Cleo (Yalitza Aparicio), habituada a ser a la perifèria de les vides d’altres, reivindica­nt així tota una classe de dona mexicana. La mirada queda posada en ella fins i tot quan el relat obre el pla per mostrar-nos què passa al món exterior.

I és molt el que passa: descontent­ament social, converses clandestin­es sobre acaparamen­t de terres, incendis que sorgeixen misteriosa­ment com una catàstrofe bíblica, la infame matança del Corpus Christi del 1971, durant la qual més de 100 estudiants van ser as- sassinats a Ciutat de Mèxic. Cuarón roda aquestes i altres seqüències –una multitudin­ària sessió d’entrenamen­t d’arts marcials a l’aire lliure, una conga durant una celebració nadalenca– a la manera d’imponents plans seqüència.

LA IMPORTÀNCI­A DELS DETALLS

Però són els moments més quotidians el que atorguen a Roma la seva immensa capacitat d’impacte, centenars de petits detalls que evoquen un temps i un espai i un estat vital. Un pòster del mundial de futbol del 1970. El so de l’entusiasme de l’esmolador de ganivets. Les joguines dels nens oblidats a terra. Venedors ambulants. Caques de gos al garatge. Un home bela. El Ford Galaxy del pare. L’acció de Roma transcorre durant més o menys un any però, d’alguna manera, aquest lapse de temps conté la vida en la seva totalitat, amb els seus naixements i les seves morts i els seus amors i les seves ruptures i les seves connexions familiars i les seves ansietats de classe i la seva política i els seus somnis i el seu cine i la seva música i totes les altres coses. I mentre ens ho mostra, de nou, Cuarón mai perd de vista Cleo.

Roma ha sigut produïda per Netflix i, tot i que això sobre el paper pot semblar estrany consideran­t l’estatura artística del seu director, al veure-la aquest fet agafa ple sentit: cap estudi de Hollywood hauria volgut estrenar en condicions una pel·lícula com aquesta, que arriba a l’èpica des de l’intimisme, que desperta la nostàlgia sense caure en el sentimenta­lisme. Una obra tan senzilla i delicada que es fa estrany etiquetar-la com a obra mestra, tot i que això és precisamen­t el que és. —

ÉS UNA ODA A LES TRES DONES QUE VAN MARCAR LA INFÀNCIA DEL DIRECTOR

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain