El Periódico - Català

Sol a la ‘zona Roldán’

Urdangarin és l’únic pres home de la presó avilesa, on va ser reclòs l’exdirector de la Guàrdia Civil No podrà menjar, fer esport ni anar a missa amb la resta de les internes

- LUIS RENDUELES VANESA LOZANO

Iñaki Urdangarin és l’únic pres home a la presó de Brieva (Àvila) i serà també el reclús més solitari de tot el petit i tranquil centre penitencia­ri. Viu en un pavelló aïllat de la resta de les internes, el que alguns funcionari­s coneixen com a zona Roldán, en al·lusió al lloc on va complir condemna l’exdirector general de la Guàrdia Civil entre el 1995 i el 2005. Aquesta zona no està ocupada regularmen­t per presos des que Luis Roldán se’n va anar. Anteriorme­nt, van passar per allà alguns col·laboradors del jutge Baltasar Garzón en la seva lluita contra el tràfic de drogues i el terrorisme.

Es tracta d’un petit pavelló habilitat quan va ser construïda la presó, a finals dels anys 80, i que servia per acollir temporalme­nt homes delinqüent­s que eren detinguts a la província d’Àvila. Té cinc cel·les al voltant d’una petita sala d’estar amb cadira i taula. Només la del cunyat del rei Felip, condemnat a cinc anys i 10 mesos de presó pel Tribunal Suprem, està ocupada.

Del Codi Penal a ‘Papillon’

Si Urdangarin vol, pot comprar un televisor al supermerca­t de la presó i col·locar-lo allà, de la mateixa manera que ho va fer Luis Roldán al seu dia. També pot accedir als llibres disponible­s a la biblioteca de la presó. Algunes enquestes d’Institucio­ns Penitencià­ries en presons espanyoles van revelar que els dos llibres més sol·licitats pels interns eren el Codi Penal (per pledejar i plantejar recursos) i la novel·la Papillon, on un pres anomenat Henri Charrière narra el seu calvari i fuga d’una presó a la Guaiana francesa i que va protagonit­zar en el cine Steve McQueen.

Durant la seva estada a Brieva, Urdangarin no tindrà contacte de cap tipus amb les altres 93 preses. No hi comparteix pati, ni zones comunes, ni es podrà apuntar a cap activitat o taller en què inverteixe­n temps els interns (teatre, gimnàstica, costura...).

El pavelló on compleix condemna té sortida, això sí, a un petit pati, d’uns 24 x 7 metres i també entrada a una habitació que li pot servir per fer exercici amb pesos i una bicicleta estàtica. No podrà anar ni tan sols a la missa del diumenge a la capella amb la resta de les recluses que ho facin voluntària­ment. Si ho demana, això sí, podrà rebre assistènci­a religiosa en privat.

Les úniques persones que veurà

La infanta podrà veure setmanalme­nt el seu marit, que no té restringid­es les comunicaci­ons

amb certa regularita­t l’exduc de Palma durant l’estada a la presó seran els funcionari­s encarregat­s de vigilar-lo i també els que li portin cada dia l’esmorzar, el dinar i el sopar, que ja fa en total solitud. Es tracta del mateix règim carcerari en què va viure l’exdirector de la Guàrdia Civil, que es queixava especialme­nt del fred. Urdangarin no tindrà aquest problema, ja que aquest pavelló va ser reparat fa dos anys amb obres i reformes que van millorar molt el sistema de calefacció.

També podrà anar als serveis mèdics si ho necessita. I rebrà visites, al ser un pres classifica­t en segon grau. No té restringid­es les comunicaci­ons i, com va fer Roldán amb la que llavors era la seva parella, Urdangarin podrà ser visitat setmanalme­nt i tenir trobades íntimes quinzenals (conegudes com a vis-a-vis) amb la seva dona, la infanta Cristina, que tindrien lloc al mateix pavelló on compleix la pena.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain