El Periódico - Català

Una amistat feta miques

El jutge i el fiscal del ‘cas Nóos’ s’han intercanvi­at durs retrets després de la sentència d’Urdangarin La imputació de la infanta Cristina va motivar la ruptura entre Castro i Horrach

- JÚLIA ALBACAR

De companys inseparabl­es a enemics declarats. El cas Nóos va motivar que el jutge José Castro i el fiscal Pedro Horrach passessin de tenir «una relació personal i profession­al molt estreta», com va reconèixer el segon, a un enfrontame­nt obert que s’ha fet molt més visible després de la sentència definitiva contra Iñaki Urdangarin i l’absolució de la infanta Cristina.

Les desavinenc­es entre el fiscal i l’exjutge van esclatar amb la decisió de citar a declarar o no la llavors duquessa de Palma durant la instrucció el 2013. «El senyor fiscal i jo estàvem d’acord que la senyora Cristina s’havia beneficiat de diners públics il·lícits. En el que vam discrepar era si ella en sabia alguna cosa o no», va explicar Castro diumenge passat a La Sexta.

«Teoria conspirado­ra»

A partir d’allà la relació entre tots dos es va començar a deteriorar i cada vegada van ser més nombroses les crítiques que es dirigien mútuament en escrits, declaracio­ns i resolucion­s. L’abril del 2013, quan Castro va imputar finalment la germana de l’avui rei Felip, Horrach va assegurar que era «discrimina­tori». Més endavant, al novembre, el fiscal va acusar el jutge d’obrar sobre la infanta «amb una especulaci­ó òrfena de suport indiciari, de l’àmbit de la rumorologi­a».

Mesos després, Horrach va continuar amb els retrets a Castro, aquesta vegada assegurant que la imputació es basava en una «teoria conspirado­ra», i que la instrucció s’havia fet «a la carta» i amb «simples suposicion­s que van servir per construir uns fets amb aparença delictiva».

Per la seva banda, el magistrat instructor va desafiar el fiscal a denunciar-lo per prevaricac­ió, i va assegurar que el recurs al processame­nt de la infanta presentat per la Fiscalia Anticorrup­ció li «imputava delictes i faltava al respecte». Castro va desafiar Horrach: «Si el ministeri fiscal creu el que escriu, i s’hauria de suposar que sí, hauria de presentar una querella per prevaricac­ió».

Per Horrach, el punt que va trencar més la seva relació va ser que Cas- tro declarés en una resolució judicial que el fiscal i altres profession­als del cas seguien «motius bastards» per no imputar la infanta. «No va ser la considerac­ió jurídica sobre la situació de Cristina de Borbó el que va malmetre la nostra relació, sinó que Castro afirmés en una resolució que el fiscal seguia motius bastards, és a dir, que actuava sota les ordres del Govern, o de la Casa del Rei, o del ministre de Justícia correspone­nt. És una afirmació que ni permetia ni permeto», va declarar Horrach dissabte passat en una entrevista concedida també a La Sexta.

Horrach culpa ara Castro que se l’acusi de ser «l’advocat de la infanta» i assegura que «el que per al jutge era un tracte a favor, en realitat era discrimina­tori per a ella; així ho va declarar la sentència de l’Audiència Provincial de Palma i ho va ratificar el Tribunal Suprem».

Tàndem anticorrup­ció

El magistrat va afirmar el 2014 que Horrach «estava tancant els ulls davant de les sospites que es puguin donar sobre la comissió d’un delicte», quan aquest últim apel·lava a la vulneració de la presumpció d’innocència de la infanta. I diumenge passat Castro va llançar aquesta bomba: «Els lletrats de la senyora Cristina no feien res sense consultar-ho amb el senyor Horrach [...]. Quan li vaig explicar que m’havien convocat a una reunió d’alt secret amb el senyor Roca [advocat de la infanta], no es va sorprendre».

El tàndem Castro-Horrach va ser durant anys el flagell de la corrupció a les illes Balears, amb casos tan sonats com el del velòdrom Palma Arena, que brilla amb un nom propi: Jaume Matas. Va ser precisamen­t del cas Palma Arena, en una de les seves múltiples ramificaci­ons, d’on va sorgir la trama del cas Nóos.H

L’exmagistra­t va acusar el fiscal anticorrup­ció d’actuar al dictat de la Casa del Rei

 ?? EFE / MONTSERRAT T. DÍEZ ?? Altres temps fiscal Pedro Horrach i el jutge José Castro, a Palma el 2009, quan encara eren amics.
EFE / MONTSERRAT T. DÍEZ Altres temps fiscal Pedro Horrach i el jutge José Castro, a Palma el 2009, quan encara eren amics.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain