El Periódico - Català

Oriol Pujol, a un pas d’evitar el judici pel ‘cas ITV’

Els imputats pacten amb el ministeri públic i admeten els delictes

- J. G. ALBALAT

Oriol Pujol està a un pas d’evitar el judici amb jurat per l’intent de manipulaci­ó en l’adjudicaci­ó d’estacions d’ITV i el cobrament, a través de la seva dona, de comissions per utilitzar la seva influència política a favor dels seus amics, encara que hi continua havent la possibilit­at que l’exdiputat de CiU entri a la presó, i accepti dos anys i sis mesos.

El procés ha fet un gir inesperat en les últimes setmanes. L’empresari Sergi Alsina i l’ex alt càrrec de la Generalita­t Josep Tous tenen la intenció d’afegir-se a l’acord al qual va arribar l’exdirigent nacionalis­ta i que, al principi, tots dos van rebutjar. Els seus advocats defensors han aconseguit que la fiscalia els rebaixi la pena inicial de dos anys i mig de presó. Al primer, l’acusació pública li ha ofert dos anys, i al segon, 10 mesos de presó substituïb­le per una multa. Fonts jurídiques indiquen que encara s’ha de firmar el pacte.

El cas ITV ha fet moltes voltes. El setembre del 2017, Oriol Pujol va arribar a un pacte amb la fiscalia pel qual acceptava una condemna de dos anys i sis mesos i una multa de 55.000 euros. Va reconèixer haver cobrat comissions a canvi d’utilitzar les seves influèncie­s per afavorir empresaris amics, així com haver participat en l’intent de falsejar concursos d’adjudicaci­ó d’estacions d’ITV. L’exsecretar­i general de CDC es va acollir a l’acord, així com la seva dona i els empresaris Ricard Puignou i Sergi Pastor. Per la seva banda, Tous i Alsina, amic de Oriol Pujol, es van negar a acceptar les condicions.

REBUIG DE LA JUTGE Al cap de tres mesos, al desembre, la jutge de l’Audiència de Barcelona encarregad­a de tramitar el judici amb jurat no va acceptar el pacte perquè no l’havien rubricat tots els acusats. D’aquesta manera, els enviava tots a judici, Oriol Pujol inclòs. Però ara, al sumar-s’hi Alsina i Pastor, no se celebrarà. Per tant, no s’elegiran els membres del tribunal popular i la vista durarà uns minuts, els justos perquè els acusats ratifiquin l’acord amb el fiscal.

L’acceptació de la pena per part de Pujol suposa d’entrada el seu ingrés a la presó, encara que el seu advocat, Javier Melero, intentarà que això no passi apel·lant a la reforma del Codi Penal que permet la individual­ització de les penes. L’exdiputat ha acceptat cinc mesos de presó per tràfic d’influèncie­s, vuit mesos de presó per suborn i un any i cinc mesos per falsedat. Cap pena no supera els dos anys.

 ?? JUAN MANUEL PRATS ?? Oriol Pujol (esquerra) arriba a l’Audiència Nacional, el març del 2017.
JUAN MANUEL PRATS Oriol Pujol (esquerra) arriba a l’Audiència Nacional, el març del 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain