El Periódico - Català

Nou cicle polític a Colòmbia

-

Colòmbia afronta un nou cicle polític després de la segona volta de les eleccions presidenci­als guanyades pel dretà Iván Duque. Superades les negociacio­ns amb la guerrilla que, no sense una enorme dificultat, van forjar un acord de pau fa un any i mig, el nou president haurà de pilotar la transició cap a una normalitat política i administra­tiva que fins ara no tenia aquest gran país que disposa d’enormes recursos. Duque era el candidat promociona­t per Álvaro Uribe, l’expresiden­t que amb la seva oposició als acords amb la guerrilla de les FARC havia intentat deslegitim­ar Juan Manuel Santos, el mandatari ara sortint que els havia firmat, amb la intenció de polaritzar la societat colombiana.

El guanyador, definit com el rostre amable d’una dreta dura, s’ha alçat amb la victòria (54%) amb el compromís de canviar alguns dels acords amb la guerrilla de les antigues FARC, un dels punts de la campanya més espinosos. Tot i això, a l’acceptar el resultat de les eleccions ho va fer amb un discurs conciliado­r en què es va fixar com a objectiu unir el país i deixar enrere les venjances. Després de 52 anys de guerra civil, aquesta hauria de ser la política a seguir en el postconfli­cte, la de fugir de tota decisió venjativa i no deixar que es podreixin situacions que els acords de pau encara no han resolt. Caldrà veure si Duque té realment agenda pròpia, com deixaven entreveure les seves primeres paraules, o obrarà al dictat d’un Uribe que sempre es va oposar als acords de pau. Duque havia fet campanya en el referèndum del 2016 contra aquests pactes. A més d’aquest tema central, el president tindrà sobre la taula un altre assumpte espinós, el del deterioram­ent de la situació a Veneçuela que està empenyent milers de ciutadans d’aquell país a travessar la frontera i que genera desestabil­ització sobre el terreny i en el marc de les relacions entre els dos veïns.

Duque trobarà en l’oposició de l’esquerrà Gustavo Petro un bloc que s’hauria de mantenir compacte. Aquesta ha sigut la primera vegada que l’esquerra passava a la segona volta, en què ha obtingut un gens menyspreab­le 42% dels vots a diferència dels resultats sempre minoritari­s en el passat. L’Amèrica Llatina necessita més que mai una Colòmbia estable, quan Veneçuela s’enfonsa literalmen­t en la misèria, al Brasil el continua ofegant la corrupció i l’Argentina està en plena crisi econòmica.

Iván Duque, guanyador de les eleccions, ha de pilotar una transició que uneixi el país després de 52 anys de guerra civil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain